Bizarre puzzel in de Jupiler League door veelbelovende Jong-teams
i

Pro Shots

Bizarre puzzel in de Jupiler League door veelbelovende Jong-teams

admin • 14:24, 27-09-2017 / Laatste Update: 10:42, 05-01-2024

De Jong-teams brengen al een tijdje behoorlijk wat discussie in de Jupiler League - dat alleen dit jaar nog de Jupiler League heet. NEC-trainer Adrie Bogers sprak vorige week al voordat hij met zijn team gelijk speelde tegen Jong PSV over competitievervalsing. Die beloftenteams kennen, op Jong Utrecht na, een goede start en Jong Ajax pakte dit weekend zelfs de leiding. Maar worden we daar als neutrale voetbalfan wel zo blij van?

Er zijn allerlei scenario's te bedenken van het competitieverloop in de Jupiler League, maar er is 1 wel heel bizar scenario. Stel nou dat Jong Ajax inderdaad kampioen wordt, en dat Jong PSV, Jong Utrecht én Jong AZ eindigen op nummer 2, 3 en 4: wie promoveert er dan? En het kan nog ingewikkelder: als ze alle 4 een periodetitel pakken, wie krijgt dan de play-off tickets? Oké, toegegeven: de kans is erg klein, maar technisch gezien niet onmogelijk.

De middenmoters naar de Eredivisie

Het is tegenwoordig zo ingewikkeld in de Jupiler League dat we die vraag bij Sportnieuws.nl ook niet zo maar durfden te beantwoorden. We vroegen het voor de zekerheid even na bij de KNVB. "De nummer 5 van de eindstand promoveert dan direct naar de Eredivisie, de nummers 6 tot en met 9 doen dan mee aan de play-offs als vervangende periodekampioenen en de nummers 10 tot en met 13 doen als hoogst geklasseerde teams zonder periodetitel mee aan de play-offs", legt de woordvoerder van de KNVB uit.

Dik feest en de eer

Een periodetitel of het kampioenschap pakken heeft voor de Jong-teams eigenlijk weinig zin. De geldbonus van 75.000 euro die een club krijgt bij het winnen van de periodetitel mogen ze niet zelf houden en ook het play-off ticket moeten ze direct weer inleveren. Op een groot kampioensfeest na - met de nodige Jupiler biertjes uiteraard - levert het de Amsterdammers dus maar bar weinig op, want ze mogen toch niet promoveren naar de Eredivisie. Ze strijden dus eigenlijk het hele seizoen voor de welbekende eer en een dik feest.

De bijzondere periodetitel van Sparta

Door die bijzondere regels in de Jupiler League kreeg Sparta Rotterdam in het seizoen 2013/2014 een play-off ticket in het schoot geworpen, terwijl het op een troosteloze 16de plaats eindigde. FC Dordrecht won toen de 2de periodetitel, maar die club had er al eentje op zak. Het bijbehorende play-off ticket wordt dan doorgeschoven naar de nummer 2 van die periode. Daar stond Jong PSV en die mogen geen play-offs spelen, omdat zij een beloftenteam zijn. Sparta kreeg toen als nummer 3 het play-off ticket en promoveerde nog bijna naar de Eredivisie ook.

Tekst loopt door onder de foto

Dat doen we dus niet meer!

Dat ging de KNVB ook een beetje te ver, en dus besloten ze de regels iets aan te passen: als de periodekampioen al een titel op zak heeft, krijgt de nummer 2 het play-off ticket én de dikke bonus van 75.000 euro. Mocht de nummer 2 ook al een periodetitel en een play-off ticket hebben, dan krijgt de hoogstgenoteerde ploeg - dat nog geen periodetitel heeft gepakt - in de eindstand het play-off ticket en gaat de dikke bonus van 75.000 euro weer terug in de pot.

De kans dat een van de hekkensluiters nu nog een play-off ticket pakt, is dus een stuk kleiner geworden. Maar niks is onmogelijk: als een van die hekkensluiters bijvoorbeeld de eerste periodetitel pakt maar vervolgens alles verliest, eindigen ze in de eindstand ergens onderaan, maar spelen ze dus wel play-offs. Pff, wat een gepuzzel in de Jupiler League.

[poll id="605"]

Door: Linsey Driessen