BLOG: Het was onmogelijk, zeiden ze

15 april 2019

BSR/SOCCRATES

Ajax is zich aan het klaarmaken voor een nieuwe Europese stunt. Op bezoek in Turijn strijdt Ajax tegen Juventus om een plek in de halve finale van de Champions League. Niemand gaf de Amsterdammers een stuiver. Tegen Bayern München niet, tegen Real Madrid niet en tegen Juventus niet. Maar Ajax luistert niet, ziet Sportnieuws.nl-redacteur Brian Vesseur.


Weerstand bieden tegen Bayern München? Onmogelijk, zeiden ze. Ajax luisterde niet. In de groepsfase van het grootste clubtoernooi ter wereld wisten ze de Duitsers 2 keer op een gelijkspel te houden. Ze (Bayern) waren niet in topvorm, zeiden ze daarna.

Winnen van Real Madrid? Onmogelijk, zeiden ze. Ajax luisterde niet. In eigen huis wankelde het even. Het Champions League-avontuur is voorbij, zeiden ze. Ajax luisterde niet. In Madrid verkrachtte Ajax de verdediging van Real Madrid. Ze waren niet in topvorm, zeiden ze daarna.

De Italiaanse kampioen uitschakelen? Met in dat elftal Champions League-koning Cristiano Ronaldo? Onmogelijk, zeggen ze. Ajax luistert niet. In Amsterdam werd het 1-1, dinsdag spelen ze de return in Turijn. Het kan nog. Het kan nog zomaar.

Ajax doet het hele seizoen al het onmogelijke. Hoe overdreven je dat misschien ook vindt: een Nederlandse club in de kwartfinale van de Champions League leek jarenlang een vervlogen droom. En toch staan ze er.

Met achteloze brutaliteit staat Ajax in de kwartfinale van de Champions League. David Neres die op de achterlijn Dani Carvajal gek maakt. Noussair Mazraoui die prikt tegen Bayern München en Benfica. Dusan Tadic die met hakjes en trucjes de Ajax-aanval leidt als een circusdirecteur. Jurgen Ekkelenkamp - verdomme een jochie van 18 en een debutant in de Champions League - die 's werelds 'misschien wel' beste speler omver judoot.

De tekst loopt door onder foto. (BSR/SOCCRATES)De totale schijt die Ajax heeft aan de tegenstander is misschien wel de reden dat ze staan waar ze staan. Het maakt ons niet uit wie je bent of waar je vandaan komt: wij zijn Ajax. Dat idee. En elke speler draagt dat met zich mee. Van André Onana tot supersub Klaas-Jan Huntelaar.

Misschien is het wel afgelopen, dinsdagavond om een uurtje of 11. Misschien zit het Champions League-toernooi er dan wel op. Het zou zomaar kunnen, laten we eerlijk zijn. Dan is het mooi geweest, zullen we dan met zijn allen zeggen. Dan hebben die gasten hun best gedaan en het maximale eruit gehaald, zullen we dan zeggen.

Maar Ajax luistert toch niet.
Brian Vesseur
Kijkt en volgt het nieuws over Nederlands, Engels en Italiaans voetbal. Eet daar dan ook graag een pizza bij!