Buitenspeltechnologie werkt nu al uitstekend in de Eredivisie: ‘Maar 1 fout in 306 wedstrijden’

10 juni 2021

ANP

Al na 1 seizoen heeft de nieuwe buitenspeltechnologie en de aanwezigheid van camera’s op het strafschopgebied in alle stadions zijn toegevoegde waarde in de Eredivisie bewezen. Dat zegt de KNVB naar aanleiding van een eigen analyse. 


49 keer werd volgens de bond met behulp van de zestienmetercamera’s een beslissing herzien. In 22 gevallen had de VAR de virtuele buitenspellijnen nodig om een buitenspelbeslissing te wijzigen.

Clubs wilden het graag
Afgelopen seizoen werd voor het eerst bij alle wedstrijden gebruik gemaakt van camera’s op de zestienmeterlijn en buitenspelsoftware om buitenspelsituaties beter te kunnen beoordelen. Dit op nadrukkelijk verzoek van de clubs die er zeker van willen zijn dat buitenspelsituaties zo nauwkeurig mogelijk worden bekeken. In voorgaande seizoenen werden zestienmetercamera’s slechts bij een beperkt aantal wedstrijden ingezet.

1 fout in 306 wedstrijden
Coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond is tevreden. "In 306 wedstrijden is slechts 1 fout gemaakt in de buitenspelbeoordeling. Dat is een prima resultaat. Een aantal keer duurde het enkele minuten voordat de VAR klaar was met zijn beoordeling en bijna altijd was alleen de ploeg die zich benadeeld voelde door de beslissing ontevreden over die wachttijd."