Cambuur probeert van alles, maar nieuwkomer Excelsior verrast met overwinning

Eimert Pruis • 22:39, 06-08-2022 / Laatste Update: 15:10, 08-01-2024

Excelsior is het Eredivisie-seizoen 2022-2023 geweldig begonnen. De nieuwkomer verraste in Leeuwarden Cambuur met 2-0. De Friezen haalden alles uit de kast, maar kon het net niet vinden.

Marouan Azarkan was de uitblinker. De kleine dribbelaar, gehuurd van Feyenoord, scoorde in de 10e minuut. 1 minuut voor rust maakte Julian Baas er zelfs 0-2 van.

Doldwaze play-offfinale

Excelsior keerde afgelopen seizoen via de play-offs na 3 jaar terug in de Eredivisie. In de finale tegen ADO Haag kwam de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen terug van een achterstand van 3-0 en won het via strafschoppen.

Bijna nooit begon Cambuur met winst

Cambuur wist de 8 voorgaande seizoenen op het hoogste niveau nog nooit te beginnen met een overwinning en ook tegen Excelsior lukte dat niet. Robin Maulun verspeelde na 10 minuten de bal bij een hoekschop van Cambuur, waarna Excelsior er via Azarkan snel uitkwam. Na een combinatie met Couhaib Driouech schoot Azarkan de bal langs keeper João Virgínia. Kort voor rust werd het 0-2 toen Baas vlak voor de doellijn een harde voorzet van Siebe Horemans via Cambuur-speler Mees Hoedemakers intikte.

Goalie Van Gassel reddende engel

De thuisploeg creëerde in de 2e helft een groot aantal kansen, maar het lukte Cambuur niet om de eveneens uitblinkende doelman Stijn van Gassel te passeren. Zo schoot invaller Remco Balk op de voeten van de keeper en Roberts Uldrikis kopte vlak voor het doel de bal naast.