Check hier de 10 allerjongste Eredivisie-debutanten van deze eeuw

11 maart 2018

ProShots

Sepp van den Berg is sinds deze zondag de jongste debutant in de Eredivisie ooit. En daarom stelden wij onszelf de vraag: wie droomde er als kleine jongen nou niet van speler te worden bij een grote voetbalclub? Voor weinig mensen is het ook echt weggelegd in het betaald voetbal te spelen, maar deze jongens hebben hun droom verwezenlijkt. Check hier de 10 voetballers die als jongste debutanten in de eredivisie begonnen.


1) Talentvolle verdediger Sepp van den Berg - PEC Zwolle (16 jaar en 81 dagen)

Sepp van den Berg is sinds zondag met 16 jaar en 81 dagen de  jongste debutant in de Eredivisie. Hij komt uit voor PEC Zwolle. "Dit voelt als een jongensdroom. Ik speel al vanaf de D’tjes bij PEC Zwolle en het is dan ook mooi om hier mijn eerste profcontract te tekenen. Voor de komende periode wil ik de stap zetten om een vast onderdeel van de eerste selectie te worden en zodoende veel trainingsuren met hoge weerstand te maken. Zo kan ik mijzelf goed ontwikkelen", zegt hij tegen het kanaal van PEC. De talentvolle verdediger zit tot ongeveer 2020 sowieso aan PEC vast.

2) De behendige en snelle Richair0 Zivkovic - FC Groningen (16 jaar, 3 maanden en 21 dagen)
Behendig en snel. Zo viel Zivkovic, zijn vader komt uit Curaçao en zijn moeder uit Servië, al snel op. In 2007 vertrok hij naar FC Groningen waar hij de jeugdopleiding deed. Op zijn 16e tekende Živković voor 3 seizoenen bij FC Groningen als vaste voetballer. Hij was toen 16 jaar, 3 maanden en 21 dagen. Daarna ging zijn voetbalcarrière in een stroomversnelling. Hij ging naar Ajax, voetbalde ook eventjes bij Willem 2 en speelt nu voor het Belgische KV Oostende.

3) De KNVB-beker met Mitchell van Bergen - Vitesse (16 jaar, 3 maanden en 21 dagen)
Mitchell van Bergen verruilde in 2015 de jeugd van Willem 2 voor Vitesse. Daar kreeg hij een vast contract om in het eerste elftal voor de club te spelen. In 2015 debuteerde hij tegen FC Twente. In onze lijst staat hij dan wel op de 3e plek, maar voor Vitesse zelf was het de jongste debutant ooit met 16 jaar, 3 maanden en 21 dagen. Van Bergen won samen met Vitesse in 2017 de KNVB-beker. Een prachtig resultaat, want dit was voor Vitesse voor het eerst in hun 15-jarig bestaan. Verder heeft Mitchell zijn contract bij de club in januari 2017 verlengt tot ongeveer 2020.4) Dikbetaalde Georginio Wijnaldum - Feyenoord (16 jaar en 148 dagen)
In 2007 mocht Wijnaldum mee op trainingskamp van Feyenoord in Turkije. Wat daar precies is gebeurd, weten we niet, maar hij wist Feyenoord ervan te overtuigen om toegevoegd te worden aan de 1e selectie van de club. Hij was met 16 jaar en 148 dagen de jongste debutant ooit van Feyenoord. Dat je op zo'n jonge leeftijd groots in de belangstelling kan staan, werd voor Georginio wel duidelijk. Door zijn frisse blik en mooi spel bij Feyenoord stond hij in de picture bij Real Madrid, Liverpool en ook Chelsea had belangstelling. En waar hij nu zit? Bij het Engelse Liverpool natuurlijk, want ook daar viel hij al snel op. Liverpool betaalde ruim 30 miljoen euro voor hem aan Newcastle United.5) Te weinig spelers? Zet Dogucan Haspolat in! - Excelsior (16 jaar, 6 maanden en 16 dagen)
Haspolat had het prima voor elkaar: op jonge leeftijd deed hij al mee aan meerdere jeugdprogramma's voor het Rotterdamse Excelsior. Toen de club in het seizoen 2016/2017 veel te weinig spelers had, mocht Haspolat meedoen aan de eerste selectie. Hij was toen 16 jaar, 6 maanden en 16 dagen. Na wat trainingen bewees hij dat hij goed genoeg was voor het 1e elftal. Hoe lang hij nog bij Rotterdam zit? Dat is nog maar de vraag...6) Aanvallende Cheick Touré - Feyenoord (16 jaar, 6 maanden en 20 dagen)
Touré begon lokaal te voetballen bij SC OMC en in Dodrecht. Maar al snel stroomde hij in 2017 door vanuit de jeugdopleiding van Feyenoord naar de A-selectie van de club. Op 27 augustus maakte hij zijn debuut tegen Willem 2. Hij was toen 16 jaar, 6 maanden en 20 dagen oud. Die dag zal hij nog lang onthouden. En zijn debuut, én een mooie eindstad: het werd 5-0.7) Doorstromende Bilal Ould-Chikh - FC Twente (16 jaar, 9 maanden en 5 dagen)
Ook Bilal kwam via jeugdopleidingen terecht als speler bij de eredivisie, en wel bij FC Twente. In 2014 debuteerde hij toen hij 16 jaar, 9 maanden en 5 dagen oud was. Het was de wedstrijd tegen FC Eindhoven. Toen was hij nog maar invaller, later kreeg hij een basisplaats en maakte doelpunten tegen De Graafschap. In 2015 tekende hij bij Benfica, die meer dan een miljoen euro voor hem betaalde. In 2017 werd dat contract ontbonden en zit hij bij FC Utrecht.8) Topspeler Arjen Robben - FC Groningen (16 jaar, 10 maanden en 10 dagen)
Robben maakte zijn debuut op 16 jaar, 10 maanden en 10 dagen bij FC Groningen. Robben bleek al vrij snel een aardig talentje te zijn en dus verkaste hij na 1 1/2 seizoen naar PSV en werd uitgeroepen tot Nederlands Talent van het Jaar. De Engelsen kregen hier lucht van en besloten hem in 2004 naar Chelsea te halen. Voor 35 miljoen werd hij naar Real Madrid gehaald. Maar zijn hart ligt volgens hemzelf bij het Duitse voetbal en dus maakte hij de overstap naar Bayern München. Daat won hij de UEFA Super Cup en de Wereldbeker en Champions League in 2013.9) Trouwe speler Ferdi Kadioglu - NEC (16 jaar, 10 maanden en 21 dagen)
Kadioglu, met een Turkse vader en een moeder die in Canada geboren is, werd op 16 jaar, 10 maanden en 21 dagen bij NEC Nijmegen ingezet. In 2016 debuteerde hij daar in de Eredivisie. Hij heeft een lekker record op zijn naam staan, want hij is namelijk de jongste doelpuntmaker voor NEC. Hoewel er veel geruchten waren dat hij door Vitesse zou worden weggekaapt, blijft Kadioglu keurig bi zijn club NEC. Hoe lang dat nog duurt? Kadioglu heeft tot 2021 getekend, maar dat zegt tegenwoordig niks...10) Rechtsbuiten Brahim Darri - Vitesse (16 jaar, 10 maanden en 30 dagen)
16 jaar, 10 maanden en 30 dagen was Brahim Darri toen hij bij Vitesse debuteerde. Hij heeft rechtsbuiten als positie en kwam bij Vitesse terecht nadat hij in de jeugdopleiding van Ajax heeft gevoetbald. Hij ging in 2014 voor een tijdje naar De Graafschap, maar vanaf seizoen 2014/2015 kwam hij toch weer terug naar Vitesse. Tot veel wedstrijden kwam het niet en dus besloot hij om naar Heracles te gaan. Zijn contract loopt tot 2019.