CL-droom over voor Ajax na drama tegen Valencia

10 december 2019

ANP

Helaas: we zien Hakim Ziyech, Donny van de Beek en André Onana na de winterstop niet meer terug in de Champions League. Ajax verloor dinsdagavond in eigen huis met 0-1 van Valencia en moet nu de Europa League in. Jaren geleden zouden de Amsterdammers blind hebben getekend voor zo'n scenario, maar nu is dit toch een flinke domper.


De wedstrijd begon nog voortvarend, nadat de Ajax-fans eerst voor het nodige vuurwerk hadden gezorgd. Kansen waren er meteen voor Ziyech en Tadic, die hard in het zijnet schoot. Valencia was echter ook naar Amsterdam gekomen om te voetballen en meldde zich geregeld voor het doel van Onana.

Supervreemd was de tegengoal in de 24e minuut dan ook niet. Ferran Torres zette zijn ploeggenoot Rodrigo vrij voor het doel en de Spaans international schoot overtuigend raak. Enkele Ajacieden stonden te slapen, waaronder Veltman.
Spectaculair van de lijn
De voorsprong betekende dat Valencia zich 'opeens' liet terugzakken en Ajax meer de bal gunde. Tot aan de rust kon de ploeg van Ten Hag maar moeilijk door deze muur komen. Alleen Van de Beek was nog even dichtbij, maar hij zag zijn inzet op spectaculaire wijze van de lijn worden gehaald door José Gaya.

Kansen gemist
Na de thee was de missie dus duidelijk: Ajax moest op jacht naar de gelijkmaker die recht gaf om door te gaan in het miljardenbal. Invaller Dest haalde dus maar eens uit vanaf 20 meter, Ziyech deelde wat speldenprikjes uit en ook Tadic was dicht bij die 1-1.

De grootste mogelijkheid was er echter voor Ziyech, in minuut 67. Hij kreeg de bal van Van de Beek en hoefde eigenlijk alleen maar binnen te tikken. Hij raakte het leer echter niet goed en mikte 'm zo naast.

Einde Champions League
Zelfs Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong in de ploeg als pinchhitters werd er niet meer gescoord. Aangezien Chelsea wist te winnen van Lille OSC, klimmen zowel de Londenaren als Valencia over de Amsterdammers heen en gaan dus wel naar de achtste finales van de Champions League. Ajax stroomt als nummer 3 nu door naar de Europa League.

1. Valencia - 11 punten (Door in Champions League)
2. Chelsea - 11 punten (Door in Champions League)
3. Ajax - 10 punten (Door in Europa League)
4. Lille - 1 punt (Uitgeschakeld)