David Endt was erbij bij die ene goal van Van der Meijde in Rome: ‘Maar nu geef ik Ajax maar 40 procent kans’

13 april 2021

Olaf Kraak, Hans van de Beek

David Endt zat op 19 maart 2003 als teammanager van Ajax naast de dug-out toen Andy van der Meijde zijn club in het uitduel met AS Roma na 36 seconden op weg naar de kwartfinales van de Champions League pegelde. "Ik zag die bal van onderaf klimmen naar de bovenhoek”, weet hij nog. "Die keeper was kansloos. En toen dat ‘schuttersgebaar’ van Andy. Normaal hoor je wel als een speler een treffer bijzonder wil vieren. Maar dit kwam voor mij uit het niets."


Van der Meijde haalde met zijn gebaar zelfs Amerikaanse media, die dachten dat hij de scherpschutters in de toen net ontstane oorlog met Irak steunde. Niets was minder waar. De aanvaller bracht een ode aan de familie die zich over hem ontfermde tijdens zijn periode bij FC Twente, waar hij zich wel eens eenzaam voelde. Zij waren fervente jagers, vandaar. "Een bijzonder gebaar”, concludeert Endt.

'Roma heeft 60 procent kans'
Ajax speelde 18 jaar geleden met 1-1 gelijk in Stadio Olimpico, met onder anderen een jonge Zlatan Ibrahimovic, Rafael van der Vaart, Cristian Chivu en Maxwell in de gelederen. De koploper van de Eredivisie heeft donderdag een beter resultaat nodig, na de nederlaag van 1-2 in de Johan Cruijff Arena. "Voor het tweeluik gaf ik Ajax 60 procent kans om de halve finales van de Europa League te bereiken”, zegt Endt. "Helaas moet ik mijn prognose bijstellen, nu geef ik AS Roma wel 60 procent kans.”

Ajax in alles beter
Ajax deed vorige week donderdag veel dingen beter dan AS Roma. De ploeg van trainer Erik ten Hag was 65 procent van het duel in balbezit en kwam tot meer dan het dubbele aantal doelpogingen dan de tegenstander. "Dat klopt allemaal wel, al zegt balbezit mij niet alles”, weet Endt, die sinds zijn vertrek bij Ajax in 2013 als schrijver, columnist, en commentator werkt. "Maar zeker totdat Leonardo Spinazzola geblesseerd raakte, vond ik Roma heel dreigend. Portugese trainers zijn tactisch sterk. Dat bewees Paulo Fonseca maar weer. Hij had zijn ploeg uitstekend op Ajax voorbereid.”

Geen barricades
Endt, kenner van het Italiaanse voetbal en groot fan van Internazionale, verwacht donderdag in de return geen heel andere wedstrijd. "Fonseca weet dat hij zijn ploeg juist kwetsbaar maakt als hij ze alleen maar laat verdedigen. Hij gaat moedig spelen en zal geen barricades opbouwen. En ik denk dat Ajax gewoon weer met Antony en Neres op de vleugels start. Ook als ze slecht spelen, binden ze verdedigers. En als het draait bij ze, dan kunnen ze ook op het hoogste niveau het verschil maken. Ajax heeft de laatste jaren in Europese uitduels wel iets neergezet. Daar mogen ze hoop uit putten. Ze hoeven niet bang te zijn. Hopelijk bezorgen ze ons weer een epische avond.”