De Eredivisie kan volgens KNVB-arts veilig hervat worden

29 mei 2020

Pim Ras Fotografie

De Eredivisie kan vanaf 1 september veilig worden hervat, want profvoetballers lopen geen verhoogd risico om besmet te worden. Dat is de overtuiging van KNVB-arts Edwin Goedhart.


"We hebben 482 wedstrijden geanalyseerd uit de Eredivisie om te kijken hoe vaak het voorkomt dat koppeltjes elkaar kunnen besmetten of in ieder geval veel contact met elkaar hebben. Dat blijkt gelukkig ontzettend mee te vallen. Het is zo klein dat we het als niet belangrijk kunnen beschouwen”, aldus Goedhart tegen FOX Sports

Afstand houden
Goedhart zegt dat er geen reden is om aan te nemen dat op het voetbalveld de besmettingskans enorm toeneemt. "Ik denk dat er bij voetbal als contactsport misschien wel minder contact is dan iedereen dacht. Als je de al gebruikelijke maatregelen hanteert - niet komen als je ziek bent en goed afstand houden in de kleedkamers of daaromheen – is het een veilige sport.”

Corners en goals
Goedhart pleit wel voor extra maatregelen zoals het nemen van corners en het vieren van goals. Volgens de bondsarts, die eerder ook als clubarts van Ajax werkte, komen spelers in 50 procent van de gevallen dicht bij elkaar bij hoekschoppen en het vieren van doelpunten.