De handen van Alex Kroes jeuken om eerder aan de slag te gaan bij Ajax: ‘Morgen? Heel graag’

2 oktober 2023

Pro Shots / Erik Pasman

Alex Kroes zou dolgraag eerder in willen stappen bij Ajax. Vanwege een concurrentiebeding mag de nieuwe algemeen directeur officieel echter pas vanaf 15 maart aan de slag bij de in crisis verkerende club. Maar zijn handen jeuken, laat hij weten aan de NOS. "Als ik morgen mag beginnen, dan heel graag. Je kan begrijpen dat ik ook met lede ogen aanzie wat er momenteel gebeurt.


Kroes, die bij Ajax de opvolger wordt van Edwin van der Sar, was bij AZ werkzaam als Directeur International Football Strategy. Door een concurrentiebeding mocht hij eigenlijk pas na een jaar beginnen in Amsterdam, maar hij kwam uiteindelijk met AZ overeen dat hij op 15 maart mag starten. "Daarin hebben AZ en ik elkaar op een prima manier gevonden en ik ben dankbaar dat AZ mij die korting heeft gegeven”, aldus Kroes.

Ruimte voor nóg eerder
AZ-directeur Robert Eenhoorn leek zondag in het programma Goedemorgen Eredivisie van ESPN echter ruimte te bieden aan Kroes om nog eerder aan de slag te gaan bij zijn nieuwe club. Hij deed echter wel schimmig over de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Daarvoor zouden in ieder geval toezeggingen van Ajax nodig zijn.

'Ik sta er zeker voor open'
"De kier die Robert heeft aangegeven is er al een maand of anderhalf. Alleen ligt dat toch nog wat lastiger dan de meeste mensen denken, of weten”, verduidelijkt Kroes. "Ik denk nog steeds dat het heel lastig is om eerder te beginnen, maar ik sta er zeker wel voor open en dat weten de mensen binnen Ajax ook.”

Van Halst niet terug
Tot het moment dat Kroes officieel in functie treedt, worden de honneurs waargenomen door Jan van Halst. De oud-voetballer keert daarna niet meer terug in de raad van commissarissen van Ajax. Hij vindt het niet zuiver om weer zitting te nemen in het toezichtsorgaan van de club uit Amsterdam als zijn tijdelijke dienstverband als algemeen directeur afloopt.