Dit is het protocol van de KNVB voor toestaan van fans op de tribune

9 juli 2020

SOCCRATES/BSR

Bij het opstarten van het nieuwe voetbalseizoen 2020-2021, op 12 september, is het publiek vanaf het begin welkom, staat in een protocol van de KNVB. Stadionbezoek gaat alleen wel gepaard met strenge maatregelen, om de eventuele verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Stadions kunnen volgens de KNVB voor 15 tot 35 procent gevuld worden met publiek.De leidraad houdt rekening met 4 verschillende 'groepen' supporters. Als een vak gevuld wordt met toeschouwers die in hun eentje naar het stadion komen, kan dat vak volgens de KNVB voor 15 tot 20 procent gevuld worden. Zo moeten er zeker 4 a 5 stoeltjes tussen 2 bezoekers leeg blijven en kunnen er ook geen supporters direct achter elkaar zitten.

Jongeren hebben geen regels
Als toeschouwers uit hetzelfde huishouden in tweetallen of drietallen komen, kan de capaciteit al snel naar 25 tot 30 procent worden opgeschaald. Voor groepen met jongeren, jonger dan 18 jaar oud, geldt de regel om 1,5 meter afstand te houden helemaal niet, waardoor het stadion zelfs tot 35 procent vol zou kunnen zitten.

Pijnpunt
De KNVB benadrukt in het protocol echter nadrukkelijk dat het om een leidraad gaat. De clubs zullen lokaal in kaart moeten brengen in hoeverre de opzet voor hen ook daadwerkelijk mogelijk is. Het belangrijkste pijnpunt lijkt daarbij de in- en uitstroom bij het stadion te worden.

Tijdsloten
Clubs zullen daarbij waarschijnlijk met tijdsloten moeten gaan werken, wat ervoor gaat zorgen dat supporters al lang van tevoren aanwezig moeten zijn en ook moeten wachten voordat ze het stadion na de wedstrijd weer kunnen verlaten. De voetbalbond pleit er dan ook voor dat clubs rondom de wedstrijden voor het nodige amusement zorgen.