De dood van Nederlandse profclubs dankzij geldproblemen
i

ANP

De dood van Nederlandse profclubs dankzij geldproblemen

admin • 14:55, 14-09-2018 / Laatste Update: 19:55, 04-01-2024

Vrijdag werd bekend dat oud-Eerste Divisieclub Achilles '29 in zwaar weer verkeert. De club uit Groesbeek heeft geen cent meer in kas en staat op het randje van faillissement. Al vele clubs gingen de Gelderlanders voor en staan nu alleen nog in de geschiedenisboeken.

Xerxes/DHC

Het eerste financiële slachtoffer viel in 1968. Het Rotterdamse Xerxes/DHC speelde 2 seizoenen op het hoogste niveau en ging van 1904 tot 1966 door het leven als Xerxes. In dat laatste jaar werd er gefuseerd met DHC uit Delft. Ondanks een knappe 7e plaats in de Eredivisie, ging de Rotterdamse club aan het einde van 1968 failliet. Xerxes gaat verder als amateurvereniging en speelt tegenwoordig als XerxesDZB in de Hoofdklasse zaterdag.

AGOVV Apeldoorn

AGOVV werd in 2001/02 algeheel amateurkampioen en mocht plaatsnemen tussen de profclubs. AGOVV kende weinig successen in de Eerste Divisie en behaalde in 2005/06 voor het eerst de nacompetitie. Ondanks vele toekomstplannen kampte AGOVV in 2012 met een schuld van 400.000 euro. Eind dat jaar vroeg de belastingdienst het faillissement aan en in januari 2013 viel het doek voor de oud-ploeg van onder andere Dries Mertens en Nacer Chadli. AGOVV Apeldoorn komt nu uit in de 3e klasse zaterdag.

HFC Haarlem

Het in 1889-opgerichte HFC Haarlem sluit in januari 2010 zijn deuren. De club uit Haarlem dreigt eind 2009 failliet te gaan, tenzij er een bedrag van 3 à 6 ton binnenkomt. Dit lukt niet, waardoor Haarlem al snel nog heftiger in de problemen komt. Haarlem speelt zijn laatste wedstrijd uit bij Excelsior en gaat met 3-0 onderuit. HFC ging niet in beroep tegen de uitspraak, werd uit de competitie gehaald en is sinds 25 januari 2010 officieel verleden tijd.

RBC Roosendaal

RBC Roosendaal speelde 5 keer in de Eredivisie, maar van profvoetbal is al een tijdje geen sprake meer. Na de degradatie in 2005/06 gaat het hard achteruit voor de club. In november 2009 heeft RBC Roosendaal bijna een half miljoen euro nodig om te overleven, maar de club kreeg geen financiële steun van de gemeente. Het duurde tot juni 2011 voordat RBC Roosendaal failliet werd verklaard, 3 maanden later keerde de ploeg terug als amateurploeg. RBC startte in 2012/13 in de 5e klasse, het 9e voetbalniveau in Nederland.

SC Veendam

In het seizoen 2009/10 begint de ellende voor SC Veendam. 1 van de belangrijkste sponsoren van de club valt weg waardoor Veendam direct in de problemen komt. Er worden direct verschillende noodplannen opgesteld om Veendam boven water te houden, maar niets helpt. Ook hulp van bekende Nederlanders kon SC Veendam niet redden. Er werd nog een reddingsactie ontketend in een aflevering van De Wereld Draait Door, maar ook dit faalde. SC Veendam is sinds 2 april 2013 doodverklaard.

FC Twente

Ze zijn nooit failliet verklaard, maar het scheelde niet veel voor FC Twente. De club krijgt in 2014/15 punten in mindering en dat is het begin voor een dramatische periode. Voorzitter Munsterman kondigt in 2015 zijn vertrek aan, Jong FC Twente verdwijnt uit de Eerste Divisie en het 1e wordt 10e in de Eredivisie. De KNVB ontneemt tijdelijk de licentie en geeft FC Twente 45.000 euro boete. In 2016 krijgt de ploeg opnieuw 3 punten in mindering en de sportieve successen blijven achteruit gaan. Afgelopen seizoen degradeerde FC Twente voor het eerst in 34 jaar uit de Eredivsie. Maar goed, failliet zijn ze nog niet.

Tekst gaat verder onder foto.

FC Wageningen

Het leven van FC Wageningen duurde slechts 14 jaar en het liep al snel niet lekker op het professionele niveau. De hoofdsponsor kwam in de financiële problemen waarna die het voor gezien hield. FC Wageningen had een half miljoen gulden schuld en de KNVB en gemeente Wageningen zagen er niets in om de club uit de problemen te helpen, met als resultaat dat FC Wageningen in 1992 alweer vertrok uit het betaalde voetbal.