Entrada Ajax: ‘ME had niet met waterkanonnen moeten schieten’

12 juli 2019

ANP
Entrada Ajax Juventus

De uit de hand gelopen Entrada van Ajax-supporters voor de wedstrijd tegen Juventus is verkeerd aangepakt door de gemeente en de politie. Dat schrijft het het COT, het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in een rapport. Burgemeester Halsema had de boel laten onderzoeken nadat meerdere fans en politiemensen gewond raakten.


Volgens Nieuwsuur blijkt uit het rapport dat er veel is misgegaan voor de Champions League-wedstrijd in april. De Entrada is eigenlijk een sfeeractie, waarbij gezonden wordt en ook vuurwerk wordt afgestoken. Door dat laatste had de Mobiele Eenheid het gevoel dat het moest ingrijpen. Het probleem was echter dat er waterkanonnen werden ingezet, die mensen hebben verwond. Zo'n kanon werkt niet in een dergelijke situatie, schrijft het rapport.

Provocatie
Halsema had eerder al gezegd dat de waterkanonnen voor 'onbedoelde provocatie' hebben gezorgd. Het rapport van het COT bevestigt dit, net als het niet goed handelen van de gemeente en de politie. Volgens het schrijfsel moet een waterkanon 'achter de hand gehouden worden voor als het escaleert, om letterlijk schoon te vegen en relschoppers weg te krijgen'. Maar dus niet bij een Entrada.