Eredivisie eindigt 3 dagen later: KNVB verplaatst hele speelronde naar een WOENSDAG vanwege CL-succes Ajax

18 april 2019

BSR/SOCCRATES

Ajax staat in de halve finale van de Champions League en de KNVB gaat de club een handje helpen. Er wordt een volledige speelronde in de Eredivisie verplaatst, om de Amsterdammers wat lucht te gunnen. Een ingrijpende beslissing van de Nederlandse bond. Wat verandert er nu allemaal?


Speelronde 33 wordt nu de laatste speelronde. Alle wedstrijden worden verplaatst van 28 april naar woensdag 15 mei. Heel voordelig voor Ajax, want op 30 april spelen zij de halve finale tegen Tottenham Hotspur. De andere halve finale is op 8 mei, 3 dagen nadat Ajax in de bekerfinale tegen Willem II heeft gespeeld. Die wedstrijd blijft wél staan.

Hele speelronde moest verplaatst worden
Nu denk je misschien: hoezo verplaats je niet alleen de wedstrijden van Ajax? De KNVB laat de wedstrijden in de laatste 2 speelrondes allemaal tegelijk spelen, om enige vorm van competitievervalsing te voorkomen.

Opvallend: De Graafschap - Ajax is nu de laatste wedstrijd. In 2016 was dat ook het geval. Bij winst zou Ajax toen kampioen worden, maar het werd 1-1 door een doelpunt van Bryan Smeets. PSV neemt het in de laatste ronde nu op tegen Heracles (thuis), in plaats van dat het uit naar AZ gaat.

Wil je de volledige uitleg van de KNVB over deze beslissing? Lees die dan hier!

Play-offs
De competitie is dus opeens later afgelopen. Dat betekent ook dat de play-offs voor Europees voetbal én voor promotie/degradatie moeten opschuiven. Die stonden namelijk gepland rondom 19 mei.

Champions League-finale
Een eventuele finale wordt niet in de weg gezeten. Die is pas op 1 juni, in Madrid.

Deze speelrondes worden 'omgedraaid' gespeeld
Dit is hoe de speelrondes er oorspronkelijk uit zagen. Nu zit het zo: speelronde 34 wordt 33, maar blijft wel op 12 mei. Speelronde 33 wordt 34 en gaat van 28 april naar woensdag 15 mei.

Wachten in de KKD
Ook de Keuken Kampioen Divisie lijdt eronder. Op 6 en 10 mei spelen er al wat ploegen om een play-offticket voor de Eredivisie. De winnaars van die potjes mogen het opnemen tegen de 2 Eredivisie-clubs die 16e en 17e zijn geworden. Maar die KKD-teams moeten dus wel wachten tot de laatste ronde in de Eredivisie is geweest.