Eredivisievoetbal op zondagavond? ‘Kwestie van wennen, Nederland loopt jaren achter’

14 juni 2019

BSR/SOCCRATES

Er kwamen vrijdag veel verdeelde reacties na het uitlekken van het conceptprogramma voor de Eredivisie. Vanaf volgend seizoen komt er namelijk een nieuwe speeltijd bij: zondagavond 20.00 uur. Maar zitten supporters hier wel op te wachten?


De ingreep lijkt vooral te zijn gedaan voor FOX. Zij hebben de rechten van de Eredivisie in handen en willen zoveel mogelijk live voetbal uitzenden, zodat er meer geld in het laatje komt. Daartegenover staan dan weer de fans. Zij moeten maandagochtend weer vroeg op om naar hun werk of school te gaan, dus kunnen misschien niet naar de avondwedstrijd toe.

Nederland loopt achter
,,Het zal even wennen zijn, maar feitelijk lopen wij al jaren achter op de rest van Europa. In Engeland, België, Frankrijk, Italië en Spanje wordt al jaren op zondagavond gevoetbald”, zegt Chris Woerts, expert op het gebied van commercie en sport, tegen het AD. ,,Natuurlijk, het zal even lastig worden voor de fans, maar als je die duels goed inplant, ook logistiek, dan valt dat best te overzien.”

Avonduren
Maar waarom dan op zondagavond? Woerts: ,,Het is een lange en oude discussie die voortkomt uit de spreiding van tijden. Als je kijkt naar inkomstenstromen, dan zie je dat de tv-gelden steeds belangrijker worden voor de begroting van de clubs. En als je dan kijkt naar momenten waarop televisie relevant is voor de voetbal dan is dat met name in de avonduren. Dan kom je automatisch uit bij de zondagavond.”