Erik ten Hag zwaait af bij Ajax: ‘Er zijn veel dingen die ik zo weer zou doen’

15 mei 2022

Pro Shots / Jasper Ruhe

Erik ten Hag zwaaide af als trainer van Ajax, maar niet zonder eerst eens nog flink kritisch te zijn op zijn ploeg. Ajax werd woensdag kampioen tegen sc Heerenveen en speelde zondag op de slotdag punten tegen Vitesse: 2-2. Ten Hag blikt kort terug op de wedstrijd en het seizoen.


De Ajax-coach, die na dit seizoen naar Manchester United vertrekt, sloot bij ESPN af met kritiek op zijn ploeg. "We maken na rust in een heel kort tijdsbestek 2 cruciale fouten. Dan staat de wedstrijd op zijn kop."

Ajax ging de rust in met een 1-0-voorsprong en domineerde in die 1e helft volgens Ten Hag. Vitesse kwam in de 2e helft op 2-1, door een doelpunt van Edson Álvarez werd het nog gelijk. Even daarna kreeg Ajax nog een grote kans. "Weer op de lat, 3 keer deze wedstrijd. Dat de bal er net niet in ging, was symbolisch. Maar we moeten kritisch zijn, want het consequent verdedigen ging niet goed genoeg, waardoor Vitesse die 2 doelpunten in hun schoot kregen geworpen. Defensief had het beter gekund en gemoeten."

Terugblik op seizoen
Ajax is de terechte kampioen, vindt Ten Hag. PSV eindigde op 2 punten achterstand. "We lagen dicht bij elkaar, maar het verschil is er. We hebben het qua puntenaantal ongeveer zo goed gedaan als vorig jaar, terwijl PSV veel meer haalt dan vorig seizoen. De hele competitie was sterk; ook Feyenoord en bijvoorbeeld FC Twente. Het doet me deugd dat zij (Twente, red.) terug zijn waar ze horen. Maar ook AZ, Utrecht en Vitesse zijn sterk. Dan kan je trots zijn als je daar kampioen van wordt.”

'4 keer kampioen'
In totaal is Ten Hag 4,5 jaar trainer geweest van Ajax, waarin hij 4 keer kampioen (eigenlijk 3, hij zegt 4) werd. Het door corona afgebroken jaar is er namelijk geen kampioenschap uitgereikt. "Je maakt zoveel mee in de afgelopen 4 jaar", legde hij uit. "Er wordt veel van je managementkwaliteiten gevraagd. Dat maak je pas als het lastig wordt. Er zijn veel dingen die ik zo weer zou doen, want we zijn 4 keer kampioen geworden."