Excelsior legt Sparta op de pijnbank in Rotterdamse derby

Pro Shots / Kay Int Veen

admin • 23:50, 07-04-2017 / Laatste Update: 17:12, 08-01-2024

Excelsior heeft 3 hele belangrijke punten afgesnoept van stadsgenoot Sparta in de strijd tegen degradatie. Op het Kasteel ging het tussen Sparta en Excelsior om veel meer dan de eer. Beiden ploegen zitten namelijk ook in een bittere degradatiestrijd verwikkeld. Sparta had zich zo goed als veilig kunnen spelen, maar ziet Excelsior na de 2-3 overwinning gelijk in punten komen. Excelsior is daarmee voorlopig uit de degradatiezone gekropen.

Spannende derby

De derby begon meteen lekker. Na een kleine 10 minuten was het 1-0 voor de thuisploeg. Excelsior-doelman Warner Hahn zat er aardig naast bij een corner van Sparta. Er waren protesten van de Excelsior-spelers dat Hahn in de weg zou zijn gelopen, maar het was toch echt de doelman zelf die in de fout ging. Uiteindelijk was het, tot overmaat van ramp, Ryan Koolwijk die het laatste zetje gaf waardoor de openingsgoal de boeken ingaat als een eigen goal.

Excelsior had niet veel in te brengen in de eerste 20 minuten, maar bij de eerste de beste mogelijkheid was het wel weer gelijk. Nigel Hasselbaink kopte een corner van dichtbij binnen en maakte daarmee zijn 7de goal van het seizoen. Maar nog belangrijker voor zijn ploeg, Excelsior knokte zich terug. Goed voetbal was het niet, maar spannend was het zeker. Excelsior kwam wat meer in de wedstrijd en zelfs op voorsprong. Stanley Elbers werd diep gestuurd en faalde niet oog in oog met Sparta-keeper Roy Kortsmit. 1-2 was ook de ruststand.

Op dit moment (bij rust) hebben Sparta en Excelsior na 30 duels allebei 28 punten, 36 doelpunten en 55 doelpunten tegen #spaexc

— Bart Frouws (@bartf) 7 april 2017

Excelsior over Sparta heen

Vlak na rust besliste Nigel Hasselbaink de Rotterdamse derby. Met een bekeken schot liet hij Kortsmit kansloos. Sparta kwam wel nog terug via Martin Pusic, maar een gelijkmaker zat er niet meer in. Zo wint Excelsior net als eerder dit seizoen de derby van Sparta met 2-3. Daardoor keert de degradatiestress terug op Spangen. Excelsior pakt gigantisch belangrijke punten en komt daarmee op 28 (evenveel als Sparta) en klimt voorlopig naar plek 15.