Excelsior pakt een punt in Alkmaar tegen AZ

admin • 15:20, 05-03-2017 / Laatste Update: 09:22, 08-01-2024

Kersverse bekerfinalist AZ mocht het in eigen huis in Alkmaar opnemen tegen de nummer 'een-na-laatst': Excelsior. Dat ging niet van een leien dakje met die midweekse wedstrijd in de benen. Excelsior kon een achterstand goedmaken en deelt de punten met de mannen van John van den Brom.

Zwakke eerste helft

Dabney Souza maakte in de 20e minuut de openingstreffer namens de thuisploeg. In een zwakke 1e helft. AZ speelde niet goed en Excelsior leek wat onmachtig. Er zat wat weinig structuur in bij beide teams.

Zo is de 1-0 ook wel een beetje te beschrijven. Souza werd diep gestuurd, maar speelde de bal te ver voor zich uit. Hij kon 'm nog wel tegen de uitkomende Warner Hahn aanschieten. Via Hahn kwam de bal weer bij Souza. Hij probeerde het nogmaals en schoot tegen een verdediger op. Daarna kreeg-ie 'm wéér voor z'n voeten en toen was het wel raak.

Deksel op de neus voor AZ

AZ moest wel een beetje wakker worden na rust. Mike van Duinen draaide 10 minuten na rust knap weg bij zijn directe tegenstander en vond Ryan Koolwijk vrij in het strafschopgebied. Koolwijk had eigenlijk moeten scoren, maar schoot recht tegen Tim Krul op.

Even daarna is het wel raak voor Excelsior. Ron Vlaar mocht in de bekerwedstrijd tegen Cambuur niet meedoen. Zondag wel, maar hij maakte wel een grote fout. Hij kon een voorzet vanaf de zijkant gewoon wegtrappen, maar hij miste faliekant. Van Duinen kon daarvan profiteren en schoot gelijk uit de draai van dichtbij raak.

AZ ging nog tevergeefs op jacht naar de overwinning, maar een echte vuist konden ze niet echt maken. Het leek wat futloos aan de kan van de Alkmaarders. Excelsior had zelfs misschien wel meer verdiend dan 1 puntje.

Plekjes omhoog op doelsaldo

AZ gaat dankzij het gelijkspel wel FC Twente op doelsaldo voorbij. Ze staan nu 5e. Excelsior schuift ook een plekje op. Zij passeren Roda op doelsaldo en staan 16e.