EXCELSIOR VERPEST KAMPIOENSFEEST FEYENOORD

Brian Vesseur • 18:19, 07-05-2017 / Laatste Update: 22:13, 08-01-2024

Ongelofelijk maar waar! Feyenoord verliest op bezoek bij Excelsior met 3-0 en moet het kampioensfeest dus uitstellen! Waar iedereen zich had voorbereid op de eerste titel in 18 jaar, verpesten Nigel Hasselbaink, Stanley Elbers en Ryan Koolwijk dat feestje.

Nog nooit was het Rotterdamse onderonsje tussen Excelsior en Feyenoord zo belangrijk. Feyenoord had op Woudestein een overwinning nodig om kampioen te worden. Dat het stadion vol zat met Feyenoord-supporters is dan ook niet gek. Niet alleen Woudestein trouwens, heel Rotterdam is gevuld met supporters. Zo ook de Kuip, die bomvol zat. Midden op het veld stonden 4 enorme schermen, waar de wedstrijd op werd uitgezonden.

In Amsterdam helpen ze niet mee

Terwijl Excelsior - Feyenoord bezig was, speelden alle andere clubs ook. Zo ook Ajax, dat als enige het titelfeestje van Feyenoord nog kon verpesten. Het gat was voor zondag nog 4 punten. Ajax kwam in actie tegen Go Ahead Eagles, dat bij een nederlaag degradeerde. Binnen een halfuur stond het daar al 2-0, dus Feyenoord wist dat het moest winnen om kampioen te worden.

Op Woudestein verliepen de eerste minuten van de kampioenswedstrijd wat stroef. Feyenoord leek toch de befaamde zenuwen te hebben, zoals veel aanstaande kampioenen die krijgen als het er op aan komt. Maar ook Excelsior kon geen stempel op de wedstrijd drukken. Het publiek zag het eerste half uur slechts kleine kansen.

Kansen voor Kongolo en Vilhena

De kansen werden steeds groter, zo vlak voor rust. Een vrije trap van Feyenoord werd voor het doel gegooid, waar Terence Kongolo de kans kreeg om te koppen. De verdediger kopte de bal net voorlangs, niemand zette er nog een voetje tegenaan.

Een vrije trap van Tonny Vilhena ging richting de hoek van het doel, maar Feyenoord-huurling Warner Hahn tikte de bal er netjes uit. De corner die volgde was enorm dreigend, maar alle Excelsior-verdedigers gooiden zich voor de bal.

Nerveus

Nerveus, zo konden we de eerste helft wel omschrijven. De cijfers lieten dat ook zien. Als we naar het hele seizoen kijken haalt Feyenoord gemiddeld een passingspercentage van 81%. Tegen Excelsior was dat na 45 minuten 'slechts' 69%.

(Tekst gaat verder onder foto)

De druk omhoog

Beide ploegen begonnen met dezelfde spelers aan de tweede helft. Toch wisselde Excelsior vlak na rust Jordy de Wijs, die niet helemaal topfit was. Voor hem in de plaats kwam Henrico Drost. Bij Feyenoord liepen ondertussen Bilal Basaçikoglu, Michiel Kramer en Bart Nieuwkoop warm. Dirk Kuyt nog op de bank. Juist hij zou - met zijn ervaring - een belangrijke schakel in deze zenuwachtige wedstrijd kunnen zijn.

Het was ongelofelijk hoe de defensie van Excelsior stond te verdedigen. Als Feyenoord een kans kreeg om te schieten, zat er elke keer weer een Kralings been tussen.

Excelsior verpest het feestje

Terwijl Feyenoord eindelijk de juiste druk gevonden leek te hebben, was het de thuisploeg die scoorde. Nigel Hasselbaink zette Excelsior op voorsprong. De schrik zat er goed in, in Rotterdam. De verdediging stond zelfs nog even stijf, want direct na de openingstreffer was het ook 2-0! De bal kwam vanaf links voor en Stanley Elbers wist de bal in de kluts in het doel te krijgen. Wat een verrassing!

Giovanni van Bronckhorst besloot het roer om te gooien op Woudestein. Dirk Kuyt erin: ervaring, kracht en de echte wil om te winnen. Maar de veteraan van het elftal kon ook niet voorkomen dat het ook nog 3-0 werd. Ryan Koolwijk, het beest op het Kralingse middenveld, mocht aanleggen voor een vrije trap. De leider van Excelsior krulde de bal heerlijk over de muur, Feyenoord-doelman Brad Jones kon er niet aankomen.

Woede bij Vilhena en Karsdorp

Als je in zo'n wedstrijd 3-0 achterstaat, ontstaat er natuurlijk wat woede. Zo pakte Vilhena een gele kaart. Zonde, want daardoor mist de middenvelder de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Heracles. Die wedstrijd - in de eigen Kuip - moet worden gewonnen om alsnog kampioen te worden.

Bart Nieuwkoop kwam na 80 minuten in het veld voor Rick Karsdorp. De rechtsback keek boos en liep meteen de catacomben in. Op naar de kleedkamer. In de slotfase werd ook Kongolo nog op de bon geslingerd: geel van Kevin Blom.

De ontknoping

Positief nieuws voor een klein groepje Rotterdammers (die Excelsior aanmoedigt): door de overwinning blijven de Kralingers in de Eredivisie. Ze waren al bijna veilig, maar door de riante overwinning kan niemand ze meer inhalen.

Feyenoord heeft nog steeds alles in eigen hand. De voorsprong op Ajax is nog 1 punt en ook het doelsaldo van de Rotterdammers is beter. Feyenoord ontvangt in eigen huis Heracles, Ajax gaat op bezoek bij Willem II. Bij 3 punten wordt Feyenoord dus 'gewoon' kampioen. Als Feyenoord gelijk speelt, moet Ajax ook punten verliezen. Als Feyenoord verliest, mag Ajax maximaal 1 punt pakken. Dan wordt Feyenoord op doelsaldo kampioen.