FC Emmen mag in ieder geval tot december niet met EasyToys op het shirt spelen, maar er is hoop

23 september 2020

BSR Agency

FC Emmen mag ook de komende maanden niet voetballen met de naam van sponsor EasyToys op de shirts. Dat heeft de KNVB na overleg met FC Emmen en de Eredivisie CV laten weten. 


EasyToys is een online seksshop. De KNVB vindt het niet gepast dat FC Emmen voor een shirtsponsor kiest die in verband kan worden gebracht met de seksindustrie. Volgens het bestuur van de KNVB past dit niet binnen het uitgebreide sponsoringreglement waar alle clubs zich aan moeten houden. Daarin staat onder meer dat de sponsoring 'niet in strijd mag zijn met de goede smaak of het fatsoen'. De afwijzing van de sponsordeal kwam de KNVB op veel kritiek te staan.

'Wij hebben de discussie ook meegekregen'
De KNVB gaat nu in december met alle clubs, tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal, het betreffende artikel uit het sponsorreglement bespreken. "Ook wij hebben de maatschappelijke discussie meegekregen die is ontstaan", zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Bespreking
"Tijdens de vergadering zullen we met z'n allen spreken over welke sponsoruitingen we reglementair willen toestaan in het betaald voetbal. Hierbij willen we de reglementen zo duidelijk mogelijk hebben en open normen die nader moeten worden ingevuld door het bestuur voorkomen.”

1200 bestellingen
FC Emmen speelde vanwege het verbod de 1e 2 competitieduels zonder shirtsponsoring. De club uit Drenthe verkoopt online wel al shirts met daarop de naam van EasyToys. Er zijn inmiddels ruim 1200 exemplaren besteld en Emmen heeft de verkoopperiode daarom met 2 dagen verlengd.

In het stadion mag het wel
Er was ook kritiek op het KNVB-besluit omdat in het stadion van FC Groningen EasyToys al jarenlang regelmatig voorbijkomt op de reclameborden langs het veld. De KNVB staat dit wel toe, omdat hier andere regels voor gelden dan shirtsponsoring.