FC Groningen en sc Heerenveen zorgen voor voetbalspektakel: 3-3

Martijn Baars • 20:38, 13-08-2017 / Laatste Update: 19:56, 05-01-2024

De eerste speelronde in de Eredivisie is afgesloten met een enorm voetbalspektakel. In Groningen werd het tussen 'de FC' en sc Heerenveen liefst 3-3.

De Derby van het Noorden begon meteen vlammend. Al na 6 minuten kwamen de Friezen op een 0-1 voorsprong in het hol van de leeuw. Rechtsback Denzel Dumfries, overgekomen van Sparta, gaf een voorzet die door Morten Thorsby van dichtbij werd binnen gekopt.

Drama voor Hahn

Bij het juichen voor die goal, raakte Heerenveen-keeper Warner Hahn zodanig geblesseerd, dat hij er al meteen geblesseerd af moest. Zijn vervanger was Wouter van der Steen, die zijn debuut maakt in de Eredivisie. Hij kreeg het verre van druk in de resterende eerste helft. Sterker nog: Heerenveen was oppermachtig en kwam zelfs op 0-2.

Weer kreeg rechtsback Dumfries heel veel ruimte en vond hij met een uitgemeten voorzet de inglijdende spits Reza Ghoochannejhad. Op randje buitenspel gleed hij de bal achter Sergio Padt: 2-0.

Mooie goal Veldwijk

Pas na rust kreeg FC Groningen een beetje kleur op de wangen en kroop de strijdlust terug in de ploeg. Dat leverde 10 minuten na rust een heerlijke goal op. Nieuwe spits Lars Veldwijk dribbelde langs 3 tegenstanders en schoot in de korte hoek raak: 1-2. Daarna werd de Derby pas echt leuk.

Niet-gegeven penalty's

Want scheidsrechter Pol van Boekel zag aan beide kanten van het veld een penalty over het hoofd. Eerst werd Mimoun Mahi aan zijn shirt getrokken, maar kreeg hij niks. Een paar minuten later was het aan de andere kant raak. Dit keer werd Reza Ghoochannejhad vastgehouden, maar ook hier werd niet voor gefloten.

De door het Groningen-publiek zo gewilde strafschop kwam 10 minuten voor tijd alsnog. Lucas Woudenberg legde Jesper Drost neer in het strafschopgebied en Van Boekel kon niet anders dan nu wel naar de stip te wijzen. Mahi, vorig jaar topscorer van FC Groningen met 17 goals, benutte de strafschop en maakte er 2-2 van.

Die stugge Friezen maken er gewoon 2-3 van!

Het thuispubliek vloog er daarna bovenop en rook Fries bloed. Maar Friezen zijn stug en maakten het spektakel nog groter. In de zeldzame counter die Heerenveen kreeg, sloeg Thorsby voor de 2e keer toe. Na een hakje van Henk Veerman rondde de middenvelder goed af: 2-3!

Nog een penalty

Maar nog geen 3 minuten later werd het nog gekker in Groningen! Scheidsrechter Van Boekel gaf weer een penalty, nu voor vasthouden van Veldwijk. En weer werd die benut door Mahi en was het dus weer 3-3! Wat een voetbalfeest in Groningen!