FC Groningen van laatste plek af na zege in 'Derby van het Noorden'

ProShots

Sjors Tanis • 15:09, 11-11-2018 / Laatste Update: 13:47, 05-01-2024

FC Groningen heeft de 'Derby van het Noorden' gewonnen van sc Heerenveen. Dankzij een sterk optreden en een 2-0 overwinning als gevolg verlaat FC Groningen de 18e en laatste plek in de Eredivisie en geeft die over aan NAC Breda.

FC Groningen heeft nu 10 punten uit 12 wedstrijden en daarmee bezet het team van trainer Danny Buijs de 16e plek. Heerenveen blijft 9e met 14 punten na 12 duels.

2 goals voor pauze

FC Groningen kent een moeizaam 1e deel van dit seizoen, maar in de 'Derby van het Noorden' speelde FC Groningen sterk. Via een knappe kopbal van Django Warmerdam kwam de thuisploeg na 27 minuten op voorsprong en 7 minuten voor de pauze zorgde Groningen-ster Ritsu Doan met een heerlijke knal van zo'n 20 meter voor de 2-0. Niet veel later werd het ook nog bijna 3-0, maar Mimoun Mahi had pech en raakte de paal. Daardoor stond het bij rust 2-0 voor een sterk spelend FC Groningen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Groningen ook na rust sterker

Ook in de 2e helft was FC Groningen de betere van rivaal sc Heerenveen. Mahi, die voor rust dus al de paal raakte, was ook in de 2e helft niet gelukkig in de afronding. Meerdere keren leek hij op weg naar de beslissende 3-0, maar zijn vizier stond steeds net niet op scherp. Zijn missers bleken echter geen ramp, want Heerenveen kon in Groningen geen vuist maken (op een schot in slotfase op de lat van Arbër Zeneli) en zag de rivaal de 'Derby van het Noorden' winnen.

Daardoor mag FC Groningen zich voor een paar maanden de 'Koning van het Noorden' noemen. Op 14 april 2019 is de return in het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen.