FC Utrecht in finale play-offs na foutenfestival van Heerenveen

Martijn Baars • 22:21, 20-05-2017 / Laatste Update: 05:16, 08-01-2024

FC Utrecht is overtuigend door naar de finale van de strijd om een ticket voor de Europa League volgend seizoen. De Domstedelingen waren in eigen huis veel te sterk voor sc Heerenveen. De score had veel hoger uit kunnen vallen dan 2-1 als FC Utrecht het foutenfestival van Heerenveen beter had afgestraft.

Heerenveen moest een 3-1 nederlaag zien om te breien naar een voorsprong. Daar was in de openingsfase alle kans voor. Sam Larsson kreeg al binnen 10 minuten de uitgelezen mogelijkheid om Heerenveen die broodnodige vroege voorsprong te bezorgen. De Zweed ontsnapte aan buitenspel, had oog-in-oog met Utrecht-doelman Jensen alle tijd, maar zag de Deense keeper als winnaar uit die strijd komen.

Sam Larsson drijft zijn coach tot wanhoop. #utrhee pic.twitter.com/CpEjwASun9

— FOX Sports (@FOXSportsnl) May 20, 2017

Fout nummer 1: 1-0

Na die enorme kans van Larsson was Heerenveen een tijdje de bovenliggende partij, maar leverde dat overwicht geen goals en niet eens hele grote kansen op. Bij FC Utrecht was het bij de eerste de beste mogelijkheid wel raak. Nadat Yassin Ayoub een mooie aanval via een been van een Heerenveen-verdediger zag stranden, draaide hij de daaropvolgende corner op de voet van Ramon Leeuwin: 1-0.

Fout nummer 2: 2-0

Daarbij mag Morten Thorsby zich schamen. Hij was bij die corner volledig de weg kwijt en kon Leeuwin niet meer tegenhouden. Nog voor rust breidde Utrecht de score uit naar 2-0. Dit keer was doelman Erwin Mulder de man van de blunder. Hij schoot een doeltrap zo in de voeten van Richairo Zivkovic, die 1-op-1 met Mulder koelbloedig afrondde: 2-0.

Heerenveen was daarmee wel verslagen. En ook al probeerde de ploeg van Jürgen Streppel na rust nog iets van de eer te redden; het lukte maar niet. FC Utrecht kon daardoor voor eigen publiek lekker achterover leunen en af en toe een lekker aanvalletje opzetten.

Domme penalty

Toch zorgde die tactiek ook voor een verlies aan scherpte. Zeker bij Utrecht-aanvoerder Willem Janssen. Hij liep een half doorgebroken Larsson onderuit en moest een gele kaart en een penalty incasseren. Reza Ghoochannejhad benutte het buitenkansje en redde de eer voor Heerenveen: 2-1.

Finale tegen AZ?

In de finale treft FC Utrecht de winnaar van AZ-FC Groningen. De eerste wedstrijd tussen die ploegen eindigde in een 1-4 zege van AZ. De Alkmaarders ontvangen FC Utrecht eerst in het AFAS Stadion en moeten daarna naar de Galgenwaard. De winnaar van de finale stroomt aan het einde van de zomer in de tweede kwalificatieronde van de Europa League in. Om de groepsfase te halen moet er met 3 tegenstanders afgerekend worden.