FC Utrecht neemt pingels beter en gaat Europa in

admin • 17:17, 28-05-2017 / Laatste Update: 09:53, 08-01-2024

FC Utrecht gaat Europa in! De thuisploeg heerste in de Galgenwaard, won met 3-0, maar  die winnende goal ging er maar niet in. Penalty's brachten uiteindelijk de beslissing in deze slijtageslag. Maar wat een wedstrijd was het zeg!

De thuisploeg wist dat het voor een loodzware klus stond. Donderdag ging het in Alkmaar hard onderuit. Het moest dus minimaal 3 keer scoren, dus het ging al vroeg op jacht naar een goal. Via Sebastien Haller, die zijn laatste wedstrijd voor Utrecht speelt, was het al heel dichtbij, maar zijn inzet ging rakelings naast.

Binnen twee minuten krijgt FC Utrecht een aardige kans om er een heel spannende wedstrijd van te maken. #utraz pic.twitter.com/WqRl4bExXl

— FOX Sports (@FOXSportsnl) May 28, 2017

Overrompelingstechniek

Na iets meer dan 12 minuten spelen kwam die openingstreffer en dan toch. Willem Janssen was alert op een vrije trap die terugkwam van de paal en tikte de bal achter Tim Krul. Dat doelpunt deed de club en de fans goed, want Utrecht zat meteen goed in de wedstrijd. De overrompelingstechniek werkte dus goed.

De manier van spelen sloeg aan bij de spelers. Dat zorgde ervoor dat het binnen een half uur al 2-0 stond. Haller profiteerde van moeizaam uitverdedigen van AZ en schoot de bal achter Krul.

Explosiegevaar

De spanning in het veld was ook langs de lijn merkbaar. Jean-Paul de Jong en Dennis Haar, assistenten van respectievelijk Utrecht en AZ. Zij gingen tegen elkaar tekeer langs de lijn, waarna de hoofdtrainers en scheidsrechter Van Boekel de boel even moesten sussen. Wat een woede zeg.

Een verhit middagje in de Galgenwaard, ook langs de lijn slaat de vlam in de pan. #utraz https://t.co/DL3kmv35Q5 pic.twitter.com/U2m49Yeva9

Na rust was het al helemaal eenrichtingsverkeer. FC Utrecht was verreweg de betere partij en was alleen maar in de aanval. AZ stond met de rug tegen de muur. Al helemaal toen Derrick Luckassen in de 66ste minuut de rode kaart kreeg. De verdediger haalde de doorgebroken Utrecht-aanvaller Kerk onderuit en kon vertrekken.

Alles of niets

De Alkmaarders hadden echt helemaal niets te vertellen in de Galgenwaard. Het creëerde geen enkele kans, dus het was vooral tegenhouden. Een kwartier voor tijd had Kerk de 3de treffer van Utrecht op zijn voet. Hij schoot alleen na goed wegdraaien de bal voorlangs. Even later had Nacer Barazite een soortgelijke kans, maar ook hij kreeg de bal er niet in.

Utrecht heerste, maar het vergat alleen om die gewenste 3-0 te maken. In de slotfase regende het kansen. Uiteindelijk was het dan toch raak! Janssen kopte de bal uit een corner op de lat en Kerk tikte de rebound binnen.

Penaltykiller Krul

AZ was rijp voor de slacht. En in de laatste minuten trapte het nogmaals het gaspedaal in. Dat leverde pas in de 94ste minuut de winnende treffer op. Nacer Barazite werd in de 16-meter onderuit gehaald, waarna werd gescoord, maar Van Boekel had al gefloten. Strafschop dus. Sebastien Haller stond achter de bal, terwijl Tim Krul nog even wat rare fratsen uithaalde. Maar ondanks al die capriolen, pakte hij de slap ingeschoten penalty en was hij weer eens de held.

Tim Krul keert kort voor tijd de penalty van Sébastien Haller. We gaan verlengen! #utraz https://t.co/chRhVV2K5j pic.twitter.com/jWDqvDFrs1

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 28 mei 2017

Doorbijten

Het zat Utrecht ook niet mee. In de verlenging raakte Haller de paal na een goede actie van Labyad. Het begon ondertussen een echte slijtageslag te worden. Met de hitte en het ongelooflijke loopwerk van Utrecht was duidelijk te zien dat het flink doorbijten was.

En hoewel AZ geen enkele kans kreeg, schoot Dabney Dos Santos na 114 minuten het eerste schot tussen de palen. Doelman Jensen moest zich behoorlijk strekken. Vlak voor tijd had Utrecht een uitgelezen mogelijkheid, maar met een mannetje meer in de aanval werd het erg slecht uitgespeeld.

Strafschoppen

Strafschoppen moesten de beslissing brengen. AZ liep meteen achter de feiten aan, want Hatzidiakos schoot over en Haller scoorde voor Utrecht. Na een misser van Joris van Overeen miste namens AZ, waardoor het bij de vierde strafschop al gedaan kon zijn. Dat was het niet, want Ludwig schoot hoog over. Bij de laatste was het dan wel over. Nacer Barazite knalde raak voor Utrecht!

De Domstedelingen spelen volgend seizoen de voorronde van de Europa League.