Femke Halsema pleit voor levenslange stadionverboden: ‘Dat kan ik afdwingen’

25 september 2023

ANP

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, heeft in Nieuwsuur gereageerd op de chaos rondom De Klassieker. Die wedstrijd werd zondag gestaakt nadat er 2 keer vuurwerk op het veld werd gegooid.


"Het is zó beschamend wat er zondag allemaal is gebeurd", aldus Halsema. "Er zaten 52.000 mensen in het stadion, waarvan een klein deel zich heeft misdragen."

Netten
Ze wil dat de Amsterdamse club nog meer maatregelen neemt om de kans op dit soort gedrag te verkleinen. "Ajax zal er bij de komende wedstrijden voor moeten zorgen dat er één-op-één wordt gefouilleerd. Ik vind ook dat er netten opgehangen moeten worden bij de F-Side", zegt de burgemeester.

Lees ook: Ajax-supporters zijn woedend na gestaakte Klassieker en bestormen hoofdingang Arena

Hooligans
"Ook moeten er stadionverboden uitgedeeld worden, desnoods levenslang. Desnoods kan ik dat afdwingen. Wat ik ook vind dat moet gebeuren, al moet de club dat in de eerste instantie doen, is het leeghouden van vakken. Als er zoveel wangedrag is, bij één groep hooligans..."

Als het allemaal niet baat, of als Ajax niet genoeg doet, dan is er nog 1 loodzwaar middel tot Halsema's beschikking. "In het aller-, alleruiterste geval kan je zeggen: er wordt niet gespeeld."