Fernando Ricksen (43) na slopende ziekte overleden

18 september 2019

Annemiek Mommers

Fernando Ricksen is vanochtend op 43-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn oude club Rangers FC. Ricksen leed sinds 2013 aan de slopende ziekte ALS.


Hoe langer Ricksen tegen ALS bleef vechten, hoe zwakker zijn lichaam werd. De laatste 8 maanden verbleef hij in bed in een hospice in Glasgow, waar de Limburger door zijn tijd bij de Rangers was uitgegroeid tot een icoon. Ook spreken werd steeds moeilijker voor Ricksen, waar hij in het begin zich nog met moeite verstaanbaar kon maken, moest hij later een spraakcomputer gebruiken.

Lees ook: Ricksen: een succesvolle rebel die vocht tegen drank, drugs, seks én ALS


Limburg
Ricksen werd op 27 juni 1976 geboren in Heerlen. Na zijn eerste stappen op het voetbalveld bij EHC, belandde hij via RKONS en Roda JC bij Fortuna Sittard. Voor die club zou hij bijna 100 profwedstrijden spelen. In 1997 maakte hij de overstap naar AZ.

Schotland
Zijn beste periode kende hij bij Glasgow Rangers. Omdat Ricksen als aanvoerder altijd voorop ging in de strijd, werd hij al snel een publiekslieveling. In 6 jaar Glasgow kwam hij tot 182 wedstrijden en werd hij 2 keer landskampioen.

tekst loopt door onder foto


Europees succes
Later vertrok Ricksen naar Rusland, waar hij bij Zenit Sint Petersburg herenigd werd met oud Rangers-trainer Dick Advocaat. Hier won Ricksen de UEFA Cup en de Super Cup. Na een terugkeer op het oude nest bij Fortuna, sloot Ricksen in 2013 zijn carrière af.

tekst loopt door onder foto


Strijdlust
Een spraakmakende biografie over Ricksens losbandige leven (vol met drank, drugs, vrouwen en uiteindelijk afkickklinieken) volgde, maar de presentatie van zijn boek werd overschaduwd door schokkend nieuws: Ricksen leed aan ALS, vertelde hij tegenover een totaal geschokte Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door. In plaats van zich terug te trekken in de anonimiteit, greep Ricksen zijn ziekte aan als kans om er zoveel mogelijk aandacht voor te vragen. De strijdlust die Ricksen daarbij liet zien, dwong overal in de voetbalwereld respect af.

Herdenking
In het stadion van Fortuna Sittard is inmiddels een condoleanceregister geopend. De club organiseert op deze avond (woensdag) om 18.00 uur nog een stiltemoment.

Lees meer
Sportwereld rouwt om overlijden Ricksen: 'Het gevecht is voorbij'
Van Bommel staat stil bij overlijden Ricksen: 'Een echte strijder'
Supporters Rangers herdenken Ricksen bij stadion met sjaals en bloemen
Mentaliteit Ricksen stal harten in Glasgow: ‘Dat zijn ze hier niet vergeten’
Biograaf Ricksen: ‘Leven Fernando was laatste jaren mensonterend’
Minuut stilte bij Rangers-Feyenoord voor Ricksen, Schotten met rouwbanden