Fernando Ricksen: een succesvolle rebel die vocht tegen drank, drugs, seks én ALS

18 september 2019

Pro Shots

Verslaafd aan drank, drugs en seks. En ook nog eens succesvol voetballer. Fernando Ricksen lijdt een voor hem prettig, maar vrij extreem bestaan. Totdat ALS z'n leven compleet verandert. De oud-prof strijdt jaren tegen de ziekte en alsof dat al niet genoeg was, komt ook z'n ex-vrouw nog dwarsliggen met het eisen van geld. Hoe hard het ook klinkt, alle ellende zit er nu op. De voetballer overleed woensdag op 43-jarige leeftijd.


In 1993 wordt een jongensdroom realiteit voor Ricksen: hij debuteert bij Fortuna Sittard en speelt vervolgens 20 jaar lang profvoetbal. Eerst Fortuna dus, daarna AZ en vervolgens in Schotland (Glasgow Rangers) en Rusland (Zenit) om in 2010 weer terug te keren op het oude Limburgse nest.

Bier in de pub
En juist bij Glasgow en Zenit beleeft Ricksen misschien wel de beste, maar ook extreemste periode uit z'n leven. De voetballer speelt 182 wedstrijden (13 goals) voor de Rangers, maar geniet ook buiten het veld. Het bier vloeit rijkelijk in de Schotse pubs en Ricksen kan de verleiding steeds minder weerstaan. Met grote gevolgen: in 2006 breekt de club met de rechtsback.

Grootste successen 
Volgende bestemming wordt Rusland. Uitgerekend een land waar ze ook niet vies zijn van een flinke borrel. En dat kost Ricksen de kop. De voetballer speelt in 3 jaar tijd maar 28 wedstrijden (2 goals) voor Zenit, maar lijkt zich daar totaal niet druk om te maken. De Limburger behaalt sportief gezien zijn grootste successen: hij wint de Russische titel, de UEFA Cup en de Supercup.

Drank, drugs en seks
Maar buiten het veld wordt zijn gedrag steeds buitensporiger. Glazen wodka, lijntjes coke en veel, héél veel vrouwen: de rechtsback raakt verslaafd aan drank, drugs en seks. Het betekent het einde van z'n carrière, want bij een dopingtest wordt Ricksen betrapt op zijn cocaïnegebruik. Na een schorsing maakt hij de cirkel tussen 2010 en 2013 rond bij Fortuna.

ALS
In oktober 2013 reageert de voetbalwereld geschokt als duidelijk wordt dat de dodelijke spierziekte ALS is geconstateerd bij Ricksen. De Limburger praat dan al moeilijk en in 3 jaar tijd gaat hij hard, heel hard achteruit. De oud-voetballer verschijnt zo nu en dan nog op het veld bij benefietduels en wordt zelfs gesteund door Celtic-fans, de grote rivaal van Rangers. Het is slechts bijzondere troost, want met de weken verslechtert de situatie van Ricksen. Begin mei 2018 kwam het bericht naar buiten dat Fernando Ricksen bijna niks meer kon doen. Hij kon alleen nog maar met zijn ogen knipperen

Na een periode in een hospice te hebben doorgebracht, overleed de veelbesproken Limburgse oud-prof deze woensdag. R.I.P. Fernando, strijder.