‘Feyenoord is niet antisemitisch, Feyenoord is anti-Ajax’

22 augustus 2019

BSR/SOCCRATES

Natuurlijk moet het een voetbalfeestje worden, maar bij Feyenoord houden ze hun hart ook een beetje vast voor de wedstrijd tegen het Israëlische Hapoel Beer Sheva. De angst is groot dat een paar idioten het voor de rest verpesten met spreekkoren, sissende gaskamergeluiden of Palestijnse vlaggen. Supporters roepen daarom op social media op om 'gewoon' normaal te doen.


,Als rasechte Feyenoorder en Jood houd ik mijn hart vast. Op de site lees ik al over Palestijnse vlaggen. En wat als Feyenoord achter komt? Ik hoop echt dat dat niet gebeurt,’’ aldus supporter Leon Leezer.

Antisemitisme
Het is een groot probleem in de Kuip. Antisemitisme is alom aanwezig onder Feyenoordsupporters en Joden worden nog altijd bespot. De Rotterdamse geloofsgemeenschap ging daarom eerder dit jaar in gesprek met de supportersvereniging, justitie en de KNVB om de spreekkoren uit te bannen.

Maar Feyenoorders beweren dat spreekkoren als ‘wie niet springt, is een Jood’ niets met het Joodse volk te maken hebben. ,,We horen de hele wereld al denken: ‘ohjee, Feyenoord tegen de Joden’. Maar Ajax-joden zijn geen Joden en Ajax is geen Joodse club. Dat maakt de discussie altijd een treurig tafereel van onwetendheid,’’ schrijft Feyenoordsite FRFC1908. ,,Laten we de buitenwereld niet in hun waanideeën bevestigen door geintjes uit te halen. Feyenoord is niet antisemitisch. Feyenoord is anti-Ajax.’’

Boete
De supportersvereniging FSV De Feijenoorder waarschuwt ook geen spullen mee te nemen die de UEFA als politieke uiting kan opvatten. 3 jaar geleden kreeg het Schotse Celtic een boete van bijna 10.000 euro, omdat tientallen supporters met Palestijnse vlaggen zwaaiden. ‘Laten we de UEFA geen aanleiding geven om de club en daarmee de supporters te bestraffen’, schrijf De Feijenoorder op haar site.

Vuurwerkhonden
Feyenoord riep eerder deze week al op om geen racistische spreekkoren te laten klinken. Daarnaast doet de club opnieuw een dringend beroep op supporters om geen fakkels, rookpotten en knalvuurwerk mee te nemen. Bij de fouillering worden vuurwerkhonden ingezet. Feyenoord heeft geen voorwaardelijke straf meer openstaan, maar wil graag uit het notitieblokje van de UEFA blijven.