Feyenoord wint als vanouds met passie en strijd van AZ

admin • 19:39, 11-03-2018 / Laatste Update: 09:41, 05-01-2024

Feyenoord heeft zondag zoals vanouds met strijd en passie het verschil weten te maken. AZ was de ongelukkige bezoeker in de Kuip, waar ze al 7 jaar niet hadden gewonnen, en ook dit keer niet. Dankzij goals van Boëtius en Jørgensen is Feyenoord hard op weg om een play-off-plek veilig te stellen: 2-1.

Het begin was overduidelijk voor de thuisclub. Enkele schoten scheerden rakelings voorlangs en de grootste kans in de 1ste helft kwam op naam van Nicolai Jørgensen. Jean-Paul Boëtius gaf een puike voorzet en de Feyenoord-spits kopte van dichtbij in, maar AZ-keeper Marco Bizot reageerde met meesterlijke reflexen en wist zo een doelpunt ternauwernood te voorkomen, want de bal moest nog wel van de lijn worden gehaald.

Van plaagstootje naar stomp

AZ gaf wat plaagstootjes, maar een goede stomp werd na iets meer dan een half uur uitgedeeld door Jean-Paul Boëtius. Hij mocht weer in de basis beginnen en dat betaalde hij gelijk uit. Eerst dus met zijn bijna-assist en na dom balverlies van AZ kon hij de bal oppikken en hard en laag tegen de touwen rammen.

Steven Berghuis was 5 minuten voor rust nog dichtbij de 2-0 voorsprong, maar hij zag zijn puntgave vrije trap op de linkerpaal kletsen. Vlak voor het einde van de 1ste helft mocht Wout Weghorst nog aan de gelijkmaker snuffelen, maar ook hij zag zijn schot voorlangs gaan.

Passie en strijd neemt toe in 2de helft

In de 1ste helft kwam al de nodige passie en strijd kijken, en dat nam gedurende de 2de helft alleen maar toe. De 1ste echte kans was weer voor de man die ook de laatste kans van de 1ste helft op zijn naam mocht schrijven. Toch zal Weghorst er niet veel om geven, want weer hij zijn bal voorlangs gaan, dit keer na een atletische kopbal.

De spits aan de andere kant lukte het iets meer dan een kwartier voor tijd wel om te scoren. Na een slim overstapje van Tonny Vilhena maakte Jørgensen knap en als een echte spits via de binnenkant van de paal de 2-0 voor de Rotterdammers. AZ deed er daarna alles aan om nog terug in de wedstrijd te komen, maar dat liet Feyenoord niet zomaar gebeuren.

Toch kreeg Weghorst zijn zo verlangde doelpunt bijschrijven. Een harde voorzet rondde hij zeer netjes af. Dat leidde nog tot een spannend slotoffensief van AZ, maar het bleef bij 2-1.

Subtoppers

Door de overwinning blijft Feyenoord in het spoor van FC Utrecht in de strijd om plek 4.  AZ verliest juist 3 kostbare punten in de jacht op nummer 2 Ajax. Het gat tussen de Alkmaarders en de hoofdstedelingen bedraagt nu 5 punten.