Gemeentehuis Enschede platgebeld door boze Antwerp- en Nederlandse fans na verbod

22 augustus 2019

BSR

Het gemeentehuis van Enschede heeft het er maar druk mee. De telefoon aldaar staat roodgloeiend omdat vooral fans van het Belgische FC Antwerp onafgebroken bellen. Zij uiten hun ongenoegen over het feit dat ze donderdagavond niet welkom zijn voor het Europa League-duel met AZ, dat in Enschede gespeeld wordt.


Dinsdag nam Onno van Veldhuizen, de burgemeester van Enschede, de beslissing om geen Belgische supporters toe te laten. Antwerp- maar ook Nederlandse fans hebben hun eigen manier om daarmee mee om te gaan, blijkt.

Platbellen
"Het secretariaat van de burgemeester wordt overladen met bezorgde én boze telefoontjes over ons besluit", zegt woordvoerder Ton Kamp tegen HLN. "Ik heb ze nog niet geturfd, maar we houden het wel keurig bij. Ik kan nu al zeggen dat het om 100-en telefoontjes gaat. Vrijdag ga ik een beeld hebben van wat dit de samenleving gekost gaat hebben."

Er is wel een beetje begrip, maar toch gaan deze acties de pet van Kamp te boven. "Ik kan me de frustraties voorstellen, maar het is jammer dat ze daarom de moeite nemen om onze telefoon plat te leggen. Niet alleen op het secretariaat, maar ook op ons algemeen nummer. Dit blokkeert de normale werking terwijl die gewoon doorloopt."

Beleefde Belgen
Wel had Kamp een compliment voor de Belgische supporters. "Als ik jullie een compliment mag geven, de taal van Vlamingen klinkt nog nét iets vriendelijker dan de boosheid die in sommige telefoontjes van Nederlandse fans schuilgaat!"

Niet alleen Antwerp-fans ergeren zich trouwens aan het supportersverbod in Enschede. Ook Nederlandse voetbalfans grijpen naar de telefoon. "De Nederlandse 'fans' haken dankbaar in op alle onrust en willen muiten. Dat gedrag herkennen we wel. Het is breed verspreid, maar je kunt er zo weinig mee. De verwensingen van mensen die door het lint gaan, vliegen ons om de oren. Als je er een serieus gesprek mee wil voeren, wensen ze anoniem te blijven of haken ze in."

Helpt niet
En bovenal maakt het allemaal niets uit. De gemeente Enschede is niet zinnens om op haar stappen terug te keren. "Wij namen onze beslissing niet lichtvaardig", aldus Kamp. "Met de informatie die we toen én nu hebben zouden we tot exact hetzelfde besluit komen."

In Enschede raden ze ook nog steeds af dat Antwerp-fans zonder ticket naar Enschede komen. "Wij zijn gewend mensen gastvrij te ontvangen, maar in deze lijkt ons dat geen goed idee. Daarom raden wij alle Antwerp-fans die plannen naar Enschede te rijden aan om thuis te blijven en zij die al halverwege zijn om terug te keren en in Antwerpen gezellig in een kroeg naar de wedstrijd te kijken."

Vriendelijk, anders onvriendelijk
Want, Enschede doet er genoeg aan om hen te weren. "Wij zetten per definitie al politie in omdat er een muziekevenement in de stad is en er zal ook particuliere beveiliging worden ingeschakeld. Het is geen geheim dat we alert zijn. In 1e instantie zullen we netjes vragen om niet verder de binnenstad in te gaan. Als dat niet het beoogde effect heeft, gaan we wat drang uitoefenen."

Antwerp trekt intussen een groot scherm op voor de Bosuil en daar kunnen de fans terecht om de wedstrijd te volgen. Er zouden al zo’n 2.500 supporters een kaartje gekocht hebben om dat gebeuren bij te wonen.