Deze Griekse eredivisie-spitsen gingen de kersverse PSV’er Kostas Mitroglou voor

22 augustus 2019

BSR

Nu eredivisieclub PSV de Griekse aanvaller Kostas Mitroglou voor minimaal 1 jaar heeft gehuurd, is de eredivisie weer een Griekse spits rijker. Veel Grieken hebben in onze vaderlandse competitie gespeeld, dit waren opvallend vaak spitsen. Sportnieuws.nl zette er een paar van hen op een rijtje.


1. Nikos Machlas
Deze Griek is inmiddels 46 jaar oud en kwam in 1996 als redelijk onbekende doelpuntenmaker in Nederland aan. Vitesse, zijn 1e club op Nederlandse bodem, hadden toen nooit kunnen dromen dat zij een topper in huis hadden gehaald. In Arnhem ontpopte Machlas zich tot Europees topscorer, waarna hij een transfer naar Ajax verdiende.

Later speelde hij nog voor Sevilla, Iraklis, APOEL en OFI Kreta. Bij die laatste club is hij nu voorzitter. Toch zal Machlas in Arnhem vooral herinnerd worden om zijn 60 doelpunten in 92 wedstrijden. In Amsterdam scoorde hij in 4 seizoenen 38 keer in 74 duels.

2. Georgios Samaras
Hij arriveerde al op 15-jarige leeftijd in Nederland, in Friesland wel te verstaan. Ook Samaras kwam, net als Machlas, over van OFI Kreta en ontpopte zich bij sc Heerenveen tot multifunctionele aanvaller die ook af en toe zijn doelpuntje meepikte. In totaal kwam hij tot 25 goals in 88 officiële wedstrijd.

Zijn talent en harde werken bleef niet onopgemerkt: vanuit Heerenveen transfereerde Samaras naar Manchester City. Later speelde hij nog voor Celtic, West Bromwich Albion, Real Zaragoza en Al Hilal. Inmiddels is hij 34 jaar en clubloos, nadat zijn contract bij het Turkse Samsunspor ontbonden werd.

3. Yannis Anastasiou
Anastasiou kwam, na een eerdere loopbaan in zijn vaderland, als enige Griek niet van een Griekse club over. Roda JC hengelde hem in 2000 binnen en nam hem over van Anderlecht. In Limburg ontpopte hij zich tot cultfiguur en doelpuntenmaker. Ook Anastasiou verdiende hierdoor een transfer naar Ajax.

Zijn verblijf in Amsterdam was, mede door de vele concurrentie, niet zo succesvol als de periode die hij bij Roda JC had. Hierna speelde de inmiddels 46-jarige Anastasiou nog voor Sparta Rotterdam en FC Omniworld, dat nu Almere City heet. Op Nederlandse bodem kwam hij uiteindelijk na 173 officiële wedstrijden tot het respectabele aantal van 50 doelpunten.

4. Angelos Charisteas
Na een geweldig verlopen EK 2004, waar hij Europees kampioen werd door de winnende tegen gastland Portugal binnen te koppen (1-0) tegen Portugal, kwam hij in diezelfde zomer naar Ajax. Charisteas werd met een hoop allure binnengehaald, maar zijn verblijf bij Ajax liep uit op een teleurstelling. Hoewel hij het met 12 goals in 31 duels nog redelijk deed, hadden ze in Amsterdam genoeg van hem.

Het toen enorm naar een spits zoekend Feyenoord zag wel brood in de kopsterke aanvaller en nam hem over van de aartsrivaal. Voor de Rotterdammers scoorde hij slechts 9 keer in in 28 potjes, waarna hij terugkeerde naar Duitsland. Daar speelde de international eerder al voor Werder Bremen, dit keer werd Nürnberg zijn nieuwe club. Later speelde hij nog voor Schalke, Bayer Leverkusen, het Franse Arles-Avignon, Panetolikos en Al Nassr. Tegenwoordig heeft hij een restaurantje, in... jawel... Amsterdam.

5. Vangelis Pavlidis en Marios Vrousai
Naast Mitroglou kent de eredivisie nog 2, reeds in deze competitie actieve, aanvallers. Sterker nog: in dezelfde provincie als Mitroglou! Bij het Brabantse Willem II mogen ze dit seizoen voor het 2e voetbaljaar op rij gebruik maken en genieten van de kunsten van Vangelis Pavlidis en Marios Vrousai.

Nadat de Willem II'ers eerder al met succes linksback Konstantinos Tsimikas huurden, zagen ook Pavlidis en Vrousai hun kansen schoon in Tilburg. Met succes: Pavlidis heeft na 16 officiële wedstrijden maar liefst 9 keer gescoord. Op het veld kan hij het goed vinden met Vrousai, die na evenveel wedstrijden goed was voor 5 goals.

De grote vraag is en blijft: wordt Mitroglou een succesverhaal bij PSV? Aan zijn voorgangers ligt het niet. We gaan het meemaken!