Heerenveen houdt Ajax van koppositie af door historisch en spectaculair gelijkspel

Martijn Baars • 19:42, 20-01-2019 / Laatste Update: 02:07, 05-01-2024

Heerenveen heeft Ajax in een historisch en knotsgek duel in de Johan Cruijff Arena op 4-4 gehouden. Daardoor zwijnt PSV, dat eerder op zondag nog zelf punten verspeelde bij FC Emmen, en blijven de Eindhovenaren verrassend de koploper.

De eerste helft van het duel was al knotsgek te noemen. Heerenveen legde Ajax niks in de weg en dat leverde een snelle 1-0 voorsprong op via Dusan Tadic. Maar de Amsterdammers zagen André Onana voor de wedstrijd uitvallen en hadden dus Kostas Lamprou op doel. Die ging na de 1-0 niet helemaal vrijuit, toen Sam Lammers voor het eerst op doel schoot: 1-1.

4 goals voor rust

Maar nóg altijd was er niks aan de hand voor Ajax, dat binnen 2 minuten ook weer op voorsprong kwam. Tadic combineerde met Ziyech en stiftte lekker raak: 2-1. Matthijs de Ligt (of was het toch een eigen goal van Stijn Schaars?) zorgde nog in de eerste helft voor de 3-1 voorsprong en leek daarmee ook het duel te beslissen.

Gemiste penalty Tadic

Zeker toen Ajax ook nog eens een penalty kreeg in de slotseconden van de eerste helft. Donny van de Beek werd opzichtig aan zijn shirt getrokken door Lucas Woudenberg, maar Tadic schoot de bal zwak door het midden. Daardoor kon Warner Hahn, de keeper van Heerenveen, de bal blokken.

Heerenveen herboren

Na rust leek het een kwestie van tijd voordat Ajax de score uit zou breiden. Maar het was Heerenveen dat aan het scoren sloeg. Eerst scoorde Lammers op identieke wijze als zijn eerste, met een geplaatst schot in de hoek. Weer leek de bal houdbaar voor Lamprou. Na de 3-2 maakten de Friezen via Mitchell van Bergen ook nog eens de gelijkmaker: 3-3!

Scheidsrechter weigert Heerenveen strafschop te geven

Ajax werd nogal zenuwachtig en ging op zoek naar de winnende treffer. Daarvoor bracht trainer Erik ten Hag Klaas Jan Huntelaar voor de onzichtbare Dolberg. Maar het was Heerenveen dat eigenlijk had moeten scoren. Althans, de Friezen hadden een penalty verdiend. Lamprou beukte Lammers naar de grond terwijl de bal weg was, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük besloot na het bekijken van de beelden GEEN strafschop te geven.

Invaller Huntelaar redt de meubels

Aan de andere kant schoot Ajax wel raak. 5 minuten voor tijd kreeg invaller Huntelaar de bal plots voor zijn voeten en schoot hij door de benen van een verdediger en de binnenkant van de paal raak: 4-3.

Maar daar bleef het niet bij, want Heerenveen besliste de wedstrijd op 4-4! Kiki Pierie werkte een corner aan het begin van de blessuretijd binnen voor de gelijkmaker.