‘Heitinga en Ajax nodigden hooligans uit bij mini-Klassieker’

8 juni 2019

Soccrates Images

De mini-Klassieker tussen Ajax O19 en Feyenoord O19 mondde 2 weken geleden uit in een dreigende situatie. De jeugdwedstrijd werd gestaakt nadat leden van de harde kern van Ajax de aanhang van Feyenoord wilde aanvallen. Uit onderzoek van het AD blijkt nu dat deze 'hooligans' op uitnodiging van trainer John Heitinga en Ajax zelf aanwezig waren.


Ajax en Onder 19-trainer John Heitinga vonden het een goed idee als enkele honderden fanatieke supporters op jeugdcomplex De Toekomst voor sfeer zouden zorgen bij de kampioenswedstrijd. De voorwaarde was uiteraard dat ze zich zouden gedragen en voor de zekerheid werden tientallen stewards ingezet.

Alleen vrienden en familie
Nadat Feye­noord een paar dagen voor de wedstrijd Ajax had vernomen dat ook leden van de harde kern zouden komen, besloten de Rotterdammers alleen familieleden en vrienden van de jeugdspelers en begeleiders mee te ­nemen. Directeur Jan de Jong en technisch directeur Martin van Geel bleven uit voorzorg al thuis.

Aanval na provocerend gebaar
Die Rotterdamse aanhang bleef eerst nog rustig, maar begon na een halfuur toch hun ploeg een beetje aan te moedigen. Toen vanuit het Rotterdamse publiek een provocerend gebaar volgde, stormden Ajax-fans op hen af. Toegesnelde beveiligers, Heitinga en Dirk Kuyt (trainer van Feyenoord) sprongen ertussen. Ook Kuyts vrouw en kinderen werden namelijk belaagd.

Ajax kampioen
De wedstrijd werd gestaakt en Feyenoord wilde alleen verder spelen als de hooligans het terrein zouden verlaten, maar dat kon Ajax niet garanderen. Een week later werd het duel (zonder publiek) ingehaald en werd Ajax O19 alsnog kampioen door een 2-0-overwinning.