Heitinga koestert herinnering: ‘Cruijff gaf me een masterclass voetbal’

2 april 2016

ANP

Het overlijden van Johan Cruijff raakte voormalig Ajacied John Heitinga naar eigen zeggen vol in het hart. De verdediger die onlangs zijn voetbalschoenen aan de wilgen heeft gehangen, vindt het jammer dat hij nooit samen met de legendarische nummer 14 op het veld heeft gestaan. Toch koestert Heintinga een bijzondere herinnering met 'meneer Cruijff'.

"Een jaar of zes geleden had ik het voorrecht om in hetzelfde vliegtuig als meneer Cruijff vanuit Barcelona naar Amsterdam te mogen vliegen", zegt hij in zijn blog. "Ik speelde bij Everton, maar we kregen van de club een paar dagen vrij. En die brachten mijn gezinnetje en ik door in Spanje."

Tussen alle toeristen werd Heitinga door Cruijff herkend. "’Hé John, kom naast me zitten. Dan kunnen we lekker over voetbal praten’, zei hij. Ik zei dat ik met mijn vrouw en dochter was en ik eigenlijk wel bij hen moest plaatsnemen." Cruijff reageerde geheel op zijn eigen manier dat zijn vrouw en dochter ook wel zonder hem in Amsterdam zouden aankomen.

Andere kijk op voetbal
"Het werden twee onvergetelijke (vlieg)uren. Het was een Masterclass voetbal. Ik liep al een tijd mee en dacht dat ik inmiddels wel een redelijke kijk op het spelletje had. Maar wat opviel, was dat Johan – zo moest ik hem vanaf dat moment noemen – je voortdurend uitdaagde om anders naar voetbal te kijken. Zo was zijn voorbeeld over de ingooi alleszeggend. In Nederland gooien de backs vaak in. ’Je beste voetballer moet die ingooi nemen’, vond Johan echter. ’Die bal wordt bijna altijd gekaatst. Dan heb je de beste speler in balbezit’, doceerde hij."