Henk Fraser is voetbaltrainer én verliefd op vechtsport: ‘Allemaal top’

19 december 2019

BSR Agency

Kickboksen en bekende Nederlanders is een match made in heaven. Er zullen weer flink wat BN'ers bij de partij tussen Rico Verhoeven en Badr Hari zijn van aanstaande zaterdag. Sparta-trainer Henk Fraser is 1 van die liefhebbers. In 2017 vertelde hij tegen het AD over zijn passie voor de sport.


Henk Fraser, een voormalig spijkerharde verdediger, is opgegroeid met boksen. "Het is overgedragen door mijn vader’", vertelde de coach toen aan AD. "Die maakte me dan 's nachts om 3 uur wakker. Kreeg ik een glas chocomel en gingen we samen boksen kijken. Daar heb ik geweldige herinneringen aan."

We all love Mu Ali
Door het boksen leerde Fraser de grootste sporter ooit kennen. "Muhammad Ali. The Rumble in the Jungle – wat een fenomenaal gevecht was dat. Ali versus George Foreman in die hysterie van Kinshasa. Er waren ook andere grote boksers. Joe Frazier was populair maar bij ons thuis was het Ali. Dat zat in de stijl, hè. Ali was een sierlijke bokser." Ook zijn uitspraken vielen goed bij de familie Fraser. "Float like a butterfly, sting like a bee. Dat is een regelrechte toptekst."

Zaterdag staat dus de kraker tussen Verhoeven en Hari op het programma. "Dat is kickboksen, een heel ander genre", stelde Fraser. "Maar echt zeer spectaculair. Ik vind UFC erg mooi. Dat is een stap verder, met worstelen en grondgevechten. Daar mag je doorrammen. Dan komt er nog wel eens bloed bij kijken. Dit is Glory. Dat is nog redelijk beschaafd, maar ook knoeperhard. Ik kijk die gevechten ook vaak. Ernesto Hoost, Remy Bonjasky, Peter Aerts, Semmy Schilt. Die zijn allemaal top."

Fraser was erbij toen Verhoeven en Hari in 2016 tegenover elkaar stonden in het Duitse Oberhausen. Erbij zijn op deze zaterdag is geen optie, want Frasers ploeg Sparta speelt tegen AZ op zaterdagavond. In 2017 blikte Fraser wel terug op de confrontatie tussen Verhoeven en Hari van een jaar eerder.

Verschil tussen beide vechters
"Vooraf was ik fan van Badr. Vanwege zijn stijl. Die gaat echt de ring in om iemand neer te slaan, niet om te winnen op punten. Dát is de pure sport. Ik had eens de mogelijkheid en ging daarom naar Duitsland. Daar raakte ik dus enorm onder de indruk van Verhoeven."

De manier waarop Verhoeven de ring in ging, deed Fraser goed. "En hoe kalm hij was. Vooraf al, bij dat stare down-gedoe. Ik zou moeite hebben als iemand zo dicht bij mijn gezicht komt staan maar Verhoeven liet zich niet afbluffen en nam de regie over. Hij won ook terecht."