Hoe een amateurvoetballer bijna prof werd omdat zijn naam op die van een oud-FC Twente-speler lijkt

14 juli 2020

foto: Carla Vos

Jeroen de Lely en Jeroen van der Lely... Het verschil kan bijna niet kleiner zijn. Maandenlang vergisten profclubs uit Europa zich en werd De Lely aangezien voor oud-Twentenaar Van der Lely. Het leidde tot krankzinnige taferelen, met aangeboden vliegtickets en de Europa League als perspectief. "Er is zelfs over geld gepraat."


Een dag in het leven van Capellenaar Jeroen de Lely ziet er normaliter zo gewoontjes en overzichtelijk uit. De 24-jarige student associate degree is in de afrondende fase van zijn studie en hoopt volgende week zijn diploma binnen te slepen. Dat papiertje had een half jaar geleden zomaar eens kunnen worden ingewisseld voor een profcontract.

Persoonsverwisseling
Ineens stond de telefoon van de linksbenige middenvelder roodgloeiend. Dagelijks kreeg hij berichten uit alle mogelijke uithoeken in Europa. De reden? Clubs waren massaal op jacht naar de handtekening van de gestopte oud-FC Twente-speler Jeroen van der Lely, die een studie aan de universiteit boven het profvoetbal verkoos. Een bizarre persoonsverwisseling, waardoor De Lely zich maandenlang een felbegeerde prof waande.

'Toen begon er een belletje te rinkelen'
"De 1e paar keren dacht ik: het zal wel. Ik dacht er niet eens over na, had het idee dat het niet klopte." Tot het moment dat de Nederlandse topamateurclub Quick Boys aanklopte en informeerde naar zijn diensten. "Ze noemden me Jeroen van der Lely en toen begon er een belletje te rinkelen."


'Er is zelfs over geld gepraat'
Wat volgde was een 3 weken lange soap. "Ik had een trainingsafspraak ingepland, er is zelfs over geld gepraat... Vorige week kwamen ze er helaas achter dat ik niet de juiste man was die ze zochten, haha. Ik heb ze nooit gezegd dat ze de verkeerde hadden."

Leek er niet eens op
Dagelijks had hij contact met de bewindslieden van de Katwijkse Tweede Divisie-club. De Lely zag het als leuke grap, maar was nooit van plan écht bij Quick Boys te tekenen. "Ze zouden er hier al meteen achter komen dat ze de verkeerde te pakken hadden."

Europa League en gratis vliegtickets naar Spanje
Zo beschikte De Lely niet over het knotje en de blonde haren van zijn bijna-naamgenoot. Anders was dat in andere landen. De Lely ontving berichten van het Kosovaarse FC Derita, dat komend seizoen actief is in de Europa League. Ook een Spaanse tweededivisionist meldde zich. "Zeker met die club heb ik lang contact gehad. Ze zouden mijn vliegtickets betalen en ik kon een mooi contract tekenen."

24 jaar, linksbenig en linksback
Een transfer naar Spanje heeft hij zeker overwogen. "Het is nu al een mooi verhaal, maar het had geweldig geweest als ik daar op het trainingsveld had gestaan. Als ik had laten zien dat ik kon voetballen, hadden ze het misschien niet eens doorgehad. Jeroen van der Lely is net als ik 24 jaar en linksbenig. Bovendien kan ik net als hij als linksback uit de voeten."

Spijt
Achteraf heeft De Lely spijt dat hij niet naar Spanje is gevlogen. "Ja, enorm. Ik zag het eerst als een grap en heb het daarom afgezegd. Dat had ik niet moeten doen. Zo’n bizarre kans krijg je natuurlijk nooit."