Hoe Oranje O17 na 2 nederlagen nu titelkandidaat is op WK

13 november 2019

Soccrates Images

Oranje onder 17 begon het het WK in Brazilië met 2 nederlagen. Wonder boven wonder ging de ploeg als een van de beste nummers 3 door naar de knock-outfase. Nu staan de jonkies in de halve finale en kan er zomaar nóg meer in het vat zitten. Hoe hebben ze dat geflikt?


Melayro Bogarde zal geen goede herinneringen overhouden aan de eerste 2 duels. In de eerste pot (3-0 verloren van Japan) was hij niet zo goed en in de tweede wedstrijd (3-1 verloren van Nigeria) ontving hij een rode kaart. Nederland won de 3e poulewedstrijd met 4-0 van de Verenigde Staten en ging door de resultaten op de andere velden door.

Gebrek aan goals
Tegen de VS deed Bogarde natuurlijk niet mee, maar ook daarna kwam hij niet meer terug in de basiself. Om het neefje van Winston Bogarde nou de schuld te geven van de eerste nederlagen, gaat natuurlijk veel te ver. Er werd in die wedstrijd namelijk ook maar 1 keer gescoord.

Bondscoach Peter van der Veen zette voorin ook wat dingen om. Zo kreeg Sontje Hansen een vrije rol. Hij scoorde tweemaal tegen de VS en vervolgens ook 3 tegen Nigeria in de achtste finales (3-1). Ook in de kwartfinale tegen Paraguay (4-1) was hij weer trefzeker, waarmee hij de teller op 6 goals zette in 5 wedstrijden.

WK-winst
Hoewel Nederland misschien een beetje geluk had met het schema, is een wereldtitel niet onwaarschijnlijk. Mexico is donderdagavond (20:30 uur) de tegenstander in de halve finale, terwijl in de andere halve eindstrijd Brazilië en Frankrijk het tegen elkaar opnemen. Frankrijk wordt gezien als de grootste tegenstander van Oranje.

Nederland onder 17 won in 2018 én 2019 ook al het EK. Frankrijk was op het afgelopen EK ook al erg gevaarlijk. Nederland en Frankrijk zaten bij elkaar in Poule B, de Fransen wonnen de onderlinge wedstrijd met 2-0.