Hoe ziet een dag van ADO-eigenaar Wang Hui eruit?

11 maart 2016

ANP
Een dag in het spoor van Wang in Den Haag

Eindelijk, daar was hij dan: Wang Hui, de Chinese eigenaar van ADO Den Haag. Na een half jaar afwezigheid verscheen hij toch in Den Haag. AD Sportwereld was er bij en deed een dagje Wang. Van een Sinterklaasoptocht tot energy-ijsjes. ,,Maar in het stadion plassen mag niet."

07.30 uur Het schemert nog flink als Rob Ravestein, de materiaalman van ADO Den Haag, de deuren van het Kyocera Stadion opent. Hij begint met schoonmaken van de koffiezetautomaat, zelf een bakkie zetten en een ontbijtje maken. Met een grote grijns op het olijke gelaat grapt hij later: ,,Even een shirtje regelen, hij gaat weer meetrainen." Hij is Wang Hui, de Chinese clubeigenaar die bij zijn presentatie ooit een balletje trapte op de training.

08.15 uur Trainer Henk Fraser draait de parkeerplek op. Zijn Audi A4 wordt enkele minuten later gevolgd door - baas boven baas - de Maserati van directeur Jan Willem Wigt. Trek om veel te zeggen heeft hij niet. Nu niet. Straks niet.

09.15 uur De eerste spelers druppelen binnen. ,,Is het Sinterklaasoptocht ofzo," grijnst Vito Wormgoor als hij verslaggevers, cameraploegen en fotografen ziet. ,,Is er wat aan de hand?", trekt Tommie Beugelsdijk de wenkbrauwen op.

09.18 uur Wigt schenkt koffie aan de aanwezige pers. ,,Uit respect voor jullie," zegt de directeur. Het journaille moet wel buiten blijven. Twee fotografen (ANP, VI) zijn stiknerveus: hun geliefde is hoogzwanger. Wang is bijzaak.

09.30 uur Kopstukken uit alle geledingen arriveren: wethouder De Bruijn, HFC-preses Michel Santbergen en commissaris Ton Rutgrink. ,,Het wordt een interessante dag," belooft de laatste.

10.00 uur Wigt loopt naar buiten en knoopt zijn jasje dicht. Een donkere BMW is in zicht. Op de tweede verdieping van de glazen hal in het stadion knippert onophoudelijk een kapotte lamp. Wordt straks allemaal opgelost als Wang gaat betalen, stellen fans gerust.

10.06 uur Uit de BMW stapt de man op wie al een half jaar wordt gewacht: de eigenaar van ADO uit China. Als Wigt en Wang elkaar omhelzen, druipt de hypocrisie er vanaf. Waren zij niet water en vuur? ,,Einde van de problemen?" is de vraag, in het Engels. Wang mompelt: ,,Neh-neh-neh." Wat betekent: ik wil niets zeggen. Ze gaan naar binnen. Gevolgd door zoon Terry Wang.

11.30 uur In het stadion begint de training zonder Wormgoor, Marengo, Gehrt (geblesseerd) en pers (niet welkom). Publiek mag wél naar binnen, net als de tientallen lieden met alle soorten mappen onder hun arm.

12.37 uur Een meisje met lang haar verschijnt ten tonele. Het is Charlene, 'miss beauty of Zuid-Holland' staat er op het lint dat ze om heeft. ,,Ik ga energy-ijsjes uitdelen aan de selectie," verklapt ze. 'Geef Wang er ook eentje', wordt er onmiddellijk geopperd.

13.15 uur John Metgod verlaat het pand. Zijn toekomst hangt af van Wang. ,,Ik zit in dezelfde situatie als een aantal spelers. Wat ik kan doen? Keihard werken," stelt de technisch manager. En grappend: ,,Ik ben blij dat ik bij een rustige club ben begonnen.''

13.29 uur Een zestal politieagenten verschijnt. Hommeles? ,,Nee, een rondleiding."

14.15 uur Een verslaggever van de NOS beent het hoofdgebouw binnen. Anderhalf uur in de auto gezeten en nu hoge nood. Briesend komt hij weer naar buiten. 'Binnen plassen mag de pers niet'. Regels van deze dag. De gemoederen lopen even hoog op. De NOS zal naar het toilet van Fit For Free moeten, de sportschool om de hoek. Of achter een container. 'Chinese praktijken', bromt een fan.

15.19 uur De NOS vertrekt, want ADO laat weten 'geen statement te geven'. Ook Charlotte (Powned) hoeft haar roze microfoon niet tevoorschijn te halen. Ze kiest voor een item in koffiehuis Leo.

16.38 uur Supporters tonen een groengele vlag. 'Gaat zondag mee naar Utrecht'. Spelers zijn allang vertrokken.

17.58 uur Wigt en Wang komen naar buiten. Camera's zoemen, microfoons lijken op te zwellen.

'Geen commentaar' zegt de één, 'no comment' de ander. De komende dagen wordt er verder gepraat.

18.03 uur Wang stapt in bij Wigt. Bij het wegtrekken maakt de Maserati van de ADO-directeur een stoer geluid. Dan is het stil.