Hoe zit het nu precies: gaat Willem II Europa in of niet?

1 maart 2019

BSR Agency

Kort gezegd: nee. Nog niet! Maar daar kan natuurlijk nog verandering in komen. Nadat Willem II donderdagavond AZ na penalty's uit het bekertoernooi knikkerde, staat na 14 jaar  de finale voor de deur van de Tilburgers. Ajax is de enige horde die Willem II nog wacht voor een - mogelijk - Europees avontuur.


Na afloop van de halve finale dook er 1 vraag op: gaat Willem II nu wel of niet Europa in? Sportnieuws.nl heeft de reglementen van de KNVB er even bij gepakt (dat is nogal een boekwerk) en zullen hier eens even haarfijn uitleggen hoe het nu precies zit.

Even alles op een rijtje...
Normaal gesproken lijkt het een duidelijke zaak. Ajax, momenteel de nummer 2 van de Eredivisie, gaat op basis van de stand in de Eredivisie volgend seizoen Europees voetbal spelen. Mochten de Amsterdammers de bekerfinale winnen, gaan ze natuurlijk ook Europa in, maar omdat Ajax sowieso al Europees voetbal lijkt te gaan spelen, zal die plaats doorschuiven naar verliezend finalist Willem II. Tot zo ver niets aan de hand, alleen steekt de vork dit seizoen nét iets anders in de steel.

Hoezo?!
Nou, normaal gesproken is dit inderdaad het geval, maar de KNVB (en vooral de UEFA) heeft het dit seizoen anders aangepakt. De winnaar van de beker wordt ingeschreven in de Europa League, maar als die club ook al een ticket voor de Champions League-voorrondes te pakken heeft, gaat de verliezend finalist níet automatisch in de Europa League spelen. Het ticket daarvoor wordt vanaf dat moment namelijk verdeeld volgens de UEFA-regels, en dat zijn weer andere regels dan de onze.

Wat een gedoe...
Ja, nogal. Het komt er dus in het kort op neer dat Willem II de beker móet winnen om de Europa League te bereiken.

Balen. Maar wie gaat er dan Europa in?
Sowieso dus de bekerwinnaar. Wat er met de verliezend finalist gebeurt, is nog even afwachten. Aangezien de KNVB het ticket volgens de UEFA-regels moet weggeven, is de verliezend finalist dus nog niet zeker van Europees voetbal, in tegenstelling tot voorgaande seizoenen.