ANALYSE: Het is een lachertje dat Ziyech maar 12 miljoen euro waard is

28 augustus 2016

Pro Shots

Toen Davinson Sanchez en Mateo Cassierra in de belangstelling stonden van Ajax, werden zij door alles en iedereen uitgemeten. Alle bestaande Youtube-filmpjes over de 2 Colombianen stonden opeens in mijn tijdlijn op Twitter en de fansites van de Amsterdamse club puilden uit met berichten.


Het is ook bijzonder: het gebeurt niet vaak dat Ajax miljoenen uitgeeft. En zeker niet aan jongens die van heel ver weg komen. Dat mijn tijdlijn nu niet volstaat met berichten en filmpjes over Hakim Ziyech, is dan ook meer dan logisch. De speler van FC Twente is beroemd in Nederland en er lijkt weinig nieuws meer over te vertellen. Het enige wat er over de Nederlandse Marokkaan werd gezegd is dat Twente eigenlijk een one man team was, vorig seizoen. Maar is dat ook zo?

Twente is niks zonder Ziyech
Met een simpele rekensom kwam ik tot de conclusie dat het echt zo is. De Tukkers waren vorig seizoen eigenlijk gewoon 'FC Ziyech'. Door alle doelpunten en assists van de 23-jarige middenvelder af te trekken van de uitslagen van Twente, zag je de club snel zakken in de Eredivisie-stand. En natuurlijk is het krom om te de goals en assists van Ziyech weg te halen en bij andere clubs dat niet te doen, maar het maakt het voorbeeld wel mooi (en nog steeds relevant).
De rekensom
Even als voorbeeld: in speelronde 1 gaf Ziyech een assist tegen FC Groningen, dat 1-1 gelijkspeelde tegen Twente. Zonder die assist was er geen goal gevallen en dus had het 1-0 voor de Groningers geworden. De club uit Enschede haalde na 34 wedstrijden 40 punten, zonder dit gelijkspel dus 39.

Ziyech speelde 33 wedstrijden - hij miste er 1 door een schorsing - en gaf daarin 17 goals en 12 assists (in totaal 29 van de 49). Die trekken we van alle uitslagen af en dan komt Twente uit op slechts 20 punten.

Waarom 12 miljoen?
Dat de vrije trappenspecialist 12 miljoen euro waard is, verbaast me dan ook heel erg. Hij zorgde er in zijn eentje voor dat Twente in de Eredivisie bleef en zorgde voor de helft van alle punten. Daarnaast presteerde hij het met spelers om zich heen die in de Grolsch Veste eigenlijk niks te zoeken hadden.

Copyright-ProShots-1340572

Vincent Janssen (27 goals, 5 assists) en Arek Milik (21 goals, 8 assists) verzorgden ongeveer net zoveel goals als Ziyech. Beide spitsen zijn 22 jaar, gingen deze zomer weg voor 22 en 32 miljoen euro naar topclubs in het buitenland. En Ziyech? Die speelt bij een lage club in de Eredivisie en is daar nog 10 miljoen minder waard.

God op de blote knieën danken
Ajax mag heel blij zijn dat Ziyech 'slechts' een paar zakken geld kost. Want als hij nog een seizoen zo speelt - in een Ajax-shirt - loopt hij volgende zomer voor 30 miljoen euro de Amsterdam Arena uit.
Brian Vesseur
Kijkt en volgt het nieuws over Nederlands, Engels en Italiaans voetbal. Eet daar dan ook graag een pizza bij!
reacties
ReageerReageer op dit bericht