Dit is de selectie en alles wat je moet weten over het EK Onder 17, waar Oranje titelverdediger is

3 mei 2019

BSR/Soccrates

Voor de talenten van Oranje Onder 17 kan het vrijdag een mooie dag worden. Het team van bondscoach Peter van der Veen begint vrijdagavond aan het EK Onder 17, dat ze in 2018 zelfs wonnen! Er moet dus een titel worden verdedigd in Ierland. Het toernooi duurt tot 19 mei en tot die tijd vind je hier alles dat je moet weten over dit EK.


'Keep your friends close, but your enemies closer', is een bekende zin uit The Godfather. Dus laten we maar meteen eens even de tegenstanders uit de groepsfase onder de loep nemen. Vrijdagavond wordt om 18:00 uur afgetrapt tegen Zweden. Op maandag 6 mei staat om 16:00 uur de wedstrijd tegen Engeland op het programma en de afsluitende groepswedstrijd wordt op 9 mei om 17:30 gespeeld tegen Frankrijk.

De 1e wedstrijd van Oranje O17 is te zien op een livestream van de NOS. De wedstrijden tegen Frankrijk en Engeland worden niet uitgezonden. Pas als het team de kwartfinales haalt, zijn de wedstrijden weer bij de NOS te volgen.

Nederland is titelverdediger
Nederland won het toernooi in 2018 en heeft dus een titel te verdedigen! In totaal won het Onder 17-team van de KNVB het toernooi al 3 keer. Tegenstander Engeland eindigde in 2018 in de halve finales en won het toernooi al 2 keer eerder. Frankrijk kroonde zich tot kampioen in 2015. Voor de laatste ereplaats van Zweden moeten we terug naar 2013, toen ze de halve finale behaalden.

De selectie
Maar wie zijn de jongens die deze dagen in actie komen om het succes van 2018 te herhalen? Ajax is hofleverancier van de selectie. De Amsterdamse club levert 8 spelers aan de KNVB: Brian Brobbey, Sontje Hansen, Neraysho Kasanwirjo, Calvin Raatsie, Devyne Rensch, Anass Salah Eddine, Kenneth Taylor en Naci Unuvar.

Dat zijn natuurlijk niet de enige spelers die in Nederland in de jeugdopleiding van een profclub zitten. Soulyman Allouch en Mohamed Tabouni spelen allebei bij AZ. Nafal Bannis, Steven van der Sloot en Tein Troost komen van Feyenoord af. Joost de Schutter is de enige PSV'er uit de selectie. Syb Ottele en Dirk Proper voetballen allebei bij NEC Nijmegen en zitten ook in de selectie die naar Ierland is afgereisd.

Ten slotte voetbalt een deel van de selectie al in het buitenland. Melayro Bogarde (TSG 1899 Hoffenheim), Ki-Jana Hoever (Liverpool FC), Ian Maatsen (Chelsea) en Mohamed Sankoh (Stoke City FC) zijn uit Duitsland en Engeland ingevlogen.

Knock-outfase
Als in de groepsfase alles volgens plan gaat, zijn dit vervolgens de data om in de gaten te houden. Op zondag 12 mei worden de kwartfinales gespeeld. Op donderdag 16 mei staan de halve finales op het programma en op zondag 19 mei wordt beslist wie de Europese titel pakt.

Deelnemers
In totaal doen 16 landen mee aan het jeugdtoernooi. Behalve Nederland verschijnen ook IJsland, Italië, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Rusland, Tsjechië, België, Griekenland, Frankrijk, Engeland, Zweden, Hongarije, Duitsland en gastland Ierland op het toernooi.

De 5 beste landen verdienen meteen een ticket voor het WK O17 dat later dit jaar in Brazilië wordt gespeeld.