Dit is waarom mensen nauwelijks uitvaarten houden in voetbalstadions
i

ANP

Dit is waarom mensen nauwelijks uitvaarten houden in voetbalstadions

admin • 13:59, 19-10-2018 / Laatste Update: 01:36, 05-01-2024

In het Philips Stadion werd een paar maanden geleden de uitvaart van journalistiekstudent Daniel van Bokhoven gehouden. Vrienden en familie namen samen afscheid van hem in de voetbaltempel van PSV. Gebeurt dat eigenlijk vaker, afscheid nemen in een stadion?

“Het is voor nabestaanden heel bijzonder om op een locatie te komen die voor de overledenen heel veel heeft betekend in zijn of haar leven,” vertelt Berry van Beek. Hij heeft samen met een collega van uitvaartverzorger Kramer het project opgezet met Vitesse.

Het is nu 2 keer voorgekomen sinds het 3-jarige samenwerkingsverband dat het Vitesse-stadion, het GelreDome, werd gebruikt als decor voor een uitvaart.

Hein van Poppel (80 jaar)

Heintje was jaren lang diehard supporter van zijn NAC Breda. Hij vervulde bij de Parel van het Zuiden verschillende functies: kaartjesknipper, krokettenverkoper, terreinknecht en haalde zelfs de vlaggen op in het Rat Verlegh Stadion als het 1e elftal er had gespeeld.

Uitzondering op de regel

In de Eredivisie zijn er 9 clubs een samenwerking aangegaan met een verzekeringsbedrijf of uitvaartverzorging om dit mogelijk te maken. Het verzoek om ‘n uitvaart in een voetbalstadion te houden, komt niet zo vaak voor. Daarvoor zijn verschillende redenen.

“De clubs zijn geneigd mee te werken, maar je moet wel rekening houden met de planning. Stel de uitvaart staat gepland op zaterdagmiddag en de club moet zaterdagavond voetballen. Dan heb je een grote uitdaging en is maar de vraag of het gaat,” weet Martijn van de Koolwijk, woordvoerder van DELA.

Het verzekeringsbedrijf heeft een samenwerking met NAC Breda en FC Groningen. Hij vertelt dat ook bij deze 2 Eredivisieclubs zo’n verzoek nauwelijks voorkomt.

Zo’n uitvaart in een voetbalstadion levert wel mooie sfeerbeelden op. Van Beek: “In het stadion hebben we nog in mooie en kleine kring van ongeveer 40 gedineerd na de uitvaart. We hadden een prachtig uitzicht over het veld. Het is heel klein en intiem en dat toch in zo’n groot stadion.”

Daniel van Bokhoven (20 jaar)

‘Mijn droom is om voetbaljournalist te worden en elke dag omgeven te zijn door de bal, de belangrijkste bijzaak ter wereld’. Dat was het motto van Daniel. Hij studeerde journalistiek in Tilburg. Iedere dag was hij bezig met voetbal. Hij overleed op jonge leeftijd aan meningokokken.

“Stel dat NEC-fans vragen of het in ’t GelreDome kan, dan lijkt me dat geen goed plan.”

Koekjes met een kleurtje

“Misschien vinden mensen het nog niet iets te overdreven. Grote namen uit het verleden van FC Utrecht kiezen er ook niet voor. Ik weet zelf niet precies de reden waarom, maar het kan eraan liggen dat mensen bij een andere uitvaartverzekering zitten dan bij ons,” voegt FC Utrecht-sponsor Pierre van Kooten toe. Met uitvaartverzekering Barbara heeft hij de handen geschud met de Domstedelingen.

Tekst gaat na foto weer verder

Vaak worden er door de nabestaanden om losse elementen gevraagd. Denk hierbij aan een sjaal voor op de kist, een krans in de kleuren van de club, de kist zelf of desnoods dat de koekjes bij de koffietafel een mooi kleurtje hebben.

De verzoeken die binnen komen bij de clubs moeten vooral al een ding voldoen: de wet. “Eigenlijk is niets te gek,” volgens Pierre. Of nou ja, bijna alles is mogelijk. “Stel dat NEC-fans vragen of het in ’t GelreDome kan, dan lijkt me dat geen goed plan”, grapt Vitesse-man Berry.

Tukkers, Limburgers en Duitsers

FC Twente kwam als 1e Eredivisieclub met het aanbod om uitvaarten te houden in het eigen stadion (toen speelden ze nog wel op het hoogste niveau). Daarna volgden vele andere teams het voorbeeld, zoals Roda JC (ook zij toen nog Eredivisie) en Feyenoord.

In Nederland zijn wij niet de enige die de dood combineren met voetbal. In 2008 opende de Duitse voetbalclub Hamburger SV een begraafplaats voor overleden trouwen aanhangers. Ook FC Schalke 04 heeft een begraafplaats voor supporters, met uitzicht op het stadion.

Daarnaast is er in Nederland ook nog een aantal ander initiatieven. Zo is er in Amsterdam een speciaal strooiveldje voor de as van diehard Ajaxsupporters.

Martin ten Bosch (74 jaar)

Samen met zijn zoon Remko ging hij altijd naar Feyenoord kijken in de Kuip. Martin had altijd zijn eigen plek op Vak R, rij 20, stoel 12. De laatste jaren van zijn leven moest hij doorbrengen in een verzorgingstehuis als 'teletekstsupporter' - zijn meest grote ergernis in het voetbal. Na Martins overlijden heeft Remko zijn seizoenskaart gekregen voor Vak R.