Dit is waarom Red Bull nóóit een Nederlandse voetbalclub gaat kopen
i

Red Bull Salzburg-fans. Foto: Getty Images

Dit is waarom Red Bull nóóit een Nederlandse voetbalclub gaat kopen

Robert Hüsken • 14:21, 04-04-2017 / Laatste Update: 07:27, 08-01-2024

Jan Smilde, de directeur van Red Bull Nederland, liet maandag even een opvallend proefballonnetje opstijgen. Hij riep bij BNR Nieuwsradio dat als het aan hem zou liggen, Red Bull ook een Nederlandse voetbalclub gaat overnemen. Het gevolg: heel Nederland praat erover.

Slimme truc van een echte marketingman. Smilde is commercieel ingesteld en heeft waarschijnlijk nog 34169 van zulke ideeën. Hij weet ook wel dat zulke uitspraken tongen losmaken. Dit scoort altijd. MAAR! Laten we even realistisch blijven en van die roze wolk afkomen. Daarom: 5 redenen waarom Red Bull nooit een Nederlandse voetbalclub zal kopen.

1. "Geen nieuwe Red Bull-club in Europa"

Het is natuurlijk een fantastisch gerucht. Als Ralf Rangnick - de sportief directeur van RB Leipzig - in Engeland is om spelers te scouten, gaan er al meteen geruchten dat Red Bull een Engelse voetbalclub wil overnemen. Het concern van het energiedrankje heeft over de hele wereld voetbalclubs: Ghana, Brazilië, New York, Salzburg en Leipzig. Twee clubs in Europa dus. De grote baas achter dit project, Oliver Mintzlaff, heeft al een paar keer ontkend dat Red Bull nóg een blikjesclub wil in Europa. Maar als het aan de geruchten ligt, had bijna ieder land in Europa al een Red Bull-club.

2. Gezeik met Europees voetbal

Nu RB Leipzig succes heeft in Duitsland, komt Red Bull erachter dat er ook nadelen zijn. De kans is groot dat zowel Red Bull Salzburg als RB Leipzig zich kwalificeert voor de Champions League van komend seizoen. Echter is het nog maar de vraag of beide clubs daar ook zullen gaan uitkomen. De regels van de UEFA schrijven voor dat slechts één team van dezelfde eigenaar in de CL mag spelen. Nu is Red Bull, zoals altijd overigens, dit regeltje listig aan het proberen te omzeilen. Maar met nóg een succesvolle club in Nederland, krijgt het concern alleen maar meer gezeik omtrent deze regel.

3. Stap terug

De oorsprong van Red Bull ligt in Oostenrijk. Miljardair Oliver Mintzlaff is een Oostenrijkse ondernemer. Hij is de oprichter van Red Bull. En wat is er dan leuker om je eigen voetbalclub in dat land te hebben? Het werd een succes. Alleen bleek wel dat een club uit de Oostenrijkse krakkedivisie nooit écht groot zou kunnen worden. Daarom besloot Red Bull om een project te beginnen in buurland Duitsland. Om uiteindelijk Leipzig te zien spelen in de grote Bundesliga. Daar komen topspelers wél naar toe. Vanuit die filosofie zou het dus heel vreemd zijn als Red Bull nu een stap terug zou doen naar de Nederlandse eredivisie.

4. Slechts een droom van een commercieel mannetje

Jan Smilde gaat bovendien niet over een eventuele overname. De beste man droomde bij BNR Nieuwsradio hardop. Hij is een pilon in het werkveld van Mintzlaff. Natuurlijk zou hij het dan leuk vinden als ook hij een voetbalclub krijgt. Je hoeft geen marketingstudie te hebben gedaan om te weten dat het slim is om dan dit soort dingen te roepen. Hij probeert iets uit en kijkt hoe Nederland erop reageert. Wellicht wordt het positief ontvangen en liggen er kansen. Dan kan Smilde zich altijd nog in Oostenrijk melden.

5. Red Bull zit al in Nederland!

Waarom zou Red Bull nog een voetbalclub in Nederland willen als ze al wekelijks, zo niet dagelijks het sportnieuws domineren?! Ze hebben iemand die precies volgens de Red Bull-strategie groot is geworden. Een groot talent is binnen gehengeld, opgeleid en tot grote hoogte gestegen. Hij heeft bravoure. Is een uithangbord voor de sport. Mateloos populair. Dagelijks in het nieuws. En draagt overal waar hij komt het Red Bull-logo op zijn kleding. Natuurlijk: Formule 1-held Max Verstappen! ;-)

Al weet je het met Red Bull maar nooit... Wie weet zitten ze over een jaar alsnog in Haarlem, Almere of Roosendaal!