Oud-eigenaar Swansea City John van Zweden onder vuur na tweet over Zwarte Piet

9 november 2019

ANP

Er is veel commotie rondom John van Zweden. De behangkoning van Den Haag en voormalig eigenaar van Swansea City krijgt heel Twitter over zich heen, na een tweet over de 'Kick Out Zwarte Piet' beweging. Meerdere mensen willen nu dat hij vervolgd wordt.


In de inmiddels verwijderde tweet stond het adres van de bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet. Ook was te lezen hoe Van Zweden het had over het feit dat er "ook nog wat voorstanders heen gaan."

Opruiing
Het is door Nederland opgepakt als racistisch en opruiend. Er wordt gekeken of het mogelijk is om de ADO-fan te vervolgen, maar tegenover het AD meldt  Henny Sackers, hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Radboud Universiteit, dat dit vrijwel onmogelijk is.

"Het gaat er bij opruiing om dat er een geweldscomponent in zit, iets waarmee aan wordt gezet tot gewelddadig gedrag. Ik denk dat dat in dit geval te weinig is", zo zegt Sackers. "De vrijheid van meningsuiting staat in Nederland voorop. We mogen behoorlijk wat zeggen, schrijven en tweeten. Er zijn natuurlijk grenzen, maar het uitgangspunt is vrijheid van meningsuiting."

Eerdere tweets
Het is niet de 1e keer dat John van Zweden zich uitspreekt over Kick Out Zwarte Piet. Eerder hoopte hij deze beweging "eruit worden gedonderd met pek, veren en nog meer shit."