🎥 | Kans dat Ajax doorgaat in Europa League klein: 'maar' 7 procent

Trevor Wagener • 14:09, 21-02-2020 / Laatste Update: 22:32, 05-01-2024

Cijfermatig gezien is er niet veel hoop voor Ajax. Het komt amper voor dat een club een achterstand van 2 goals in de Europa League nog rechtzet.

Kijkend naar het verleden hebben de Amsterdammers een overlevingskans van slechts 7 procent, zo blijkt uit de berekeningen van statistiekenbureau Opta, meldt AD. Sinds de start van de Europa League in 2009 gebeurde het 104 keer dat een club in de 1e wedstrijd van de knock-outfase onderuit ging met minstens 2 goals verschil. Slechts 7 keer wist een ploeg het om te buigen en alsnog door te stoten naar de volgende ronde van het toernooi.

Ajax werd zelf 1 keer slachtoffer van een wederopstanding: In het seizoen 2013/2013 won het eerst met 2-0 van Steaua Boekarest, in de returnwedstrijd kwamen de Roemenen op 2-0 voorsprong. Na strafschoppen werd Ajax uitgeschakeld: Lasse Schöne en Niklas Moisander misten vanaf 11 meter... zie de video hier onderaan.

Remontada's

Ook Fulham (2010), Sevilla (2014), Valencia (2014), RB Salzburg (2018), Arsenal (2019) en Eintracht Frankfurt (2019) slaagden erin om zich in het returnduel te herpakken. Met name de prestatie van Valencia was knap. De ploeg ging in de heenwedstrijd met 3-0 kopje onder tegen FC Basel, maar stuntte in eigen huis door met 5-0 te winnen. Daardoor bereikte niet de Zwitserse ploeg de kwartfinale, maar Valencia.

Zelf lukte het Ajax in de geschiedenis 3 keer om in de knock-outfase van een Europees toernooi een achterstand van 2 goals te herstellen. De laatste keer is inmiddels alweer 41 jaar geleden: destijds verloren de Amsterdammers met 2-0 op bezoek bij Athletic Bilbao, maar in eigen huis walste de ploeg van Cor Brom met 3-0 over de Spanjaarden heen.

Net als toen?

Ook in 1968/1969 tegen Benfica (2 keer 3-1, Ajax won na strafschoppen) en in 1977/1978 tegen het Noorse Lillestrøm SK (4-0 na 2-0 nederlaag) rechtte Ajax de rug. De club boekte beide overwinningen in de Europa Cup, de voorloper van de Champions League.

Ajax kan nog wel hoop putten uit het recente verleden. Afgelopen seizoen verloren de Amsterdammers de heenwedstrijd tegen Real Madrid in de Champions League (1-2). In Bernabéu beleefde de ploeg echter een historische comeback: Real Madrid werd met 1-4 vernederd in eigen huis.

0 schoten

Donderdag ging Ajax met 2-0 onderuit bij Getafe. De Spanjaarden kwamen na 37 minuten op voorsprong door een doelpunt van Deyverson, Kenedy maakte het drama voor Ajax in de blessuretijd compleet. Voor de return zal Erik ten Hag zijn ploeg met name aanvallend op orde moeten hebben, want Ajax schoot tegen Getafe voor het eerst dit seizoen geen enkele keer op doel voor rust.