KASSA! Zoveel prijzengeld verdient Ajax minimaal in de CL als het APOEL uitschakelt

20 augustus 2019

BSR Soccrates

Ajax kan een financiële klapper maken als de club het hoofdtoernooi van de Champions League haalt. Alleen al plaatsing voor de groepsfase levert al tientallen miljoenen op!


In totaal wordt er 1,95 miljard uitgedeeld aan de 32 deelnemers van het hoofdtoernooi! Ajax nam daar vorig jaar als halvefinalist een flinke hap uit. Bijna 100 miljoen kwam er in Amsterdam binnen door de knappe prestaties van het team van Erik ten Hag. Nu moet Ajax zich eerst nog maar een zien te plaatsen. Valt de kampioen van Nederland af dan krijgt het 5 miljoen euro en moet het verder in de niet alleen sportief, maar ook financieel veel minder aantrekkelijke Europa League.

Dikke startpremies
Wat maakt de Champions League dan zo interessant? Buiten het prestige verdelen de 32 deelnemers alleen al zo’n 500 miljoen aan startpremies. Het zal per club iets meer dan 15 miljoen zijn. Daar komen dan nog de prestatiebonussen bij. In de poule per overwinning 2,7 miljoen, per gelijkspel 900.000. Daarna komt er per ronde nog eens bedrag bovenop. Zo levert een plek in de achtste finale bijna 10 miljoen op.

Europese ranking tikt lekker aan
De startpremies zijn hoog, op basis van de clubcoëfficiënten worden er nog meer knaken verdeeld. De premie op basis van de Europese ranking over 10 jaar leverde Ajax vorig jaar iets meer dan 18 miljoen op. Nu staat de club alweer iets hoger op de Europese ladder. Met een 19e plek staat het net achter Sjachtar Donetsk, Olympique Lyon en AC Milan, maar nog voor kapitaalkrachtige clubs als Schalke 04, Tottenham Hotspur en Zenit Sint-Petersburg.

Tv-geld voor Ajax
De Amsterdammers krijgen ook nog geld uit de verdeling van de tv-rechten. Zeker nu PSV al uit de CL ligt. Afgelopen seizoen inden beide Nederlandse clubs zo’n 3 miljoen. Nu kan Ajax uit de zogenaamde marketpool naar verwachting het dubbele verwachten, maar het exacte bedrag is nog niet bekend.

40 miljoen!
Dat alles bij elkaar opgeteld is plaatsing voor de groepsfase al goed voor zo’n 40 miljoen. Naast het prijzengeld is er overigens nog veel meer te verdienen, denk aan kaartverkoop en merchandise.

Wat levert EL op?
Mocht het voor Ajax tegen de Cyprioten misgaan, is de Europa League vooral sportief een reddingsboei. Met een startpremie van nog geen 3 miljoen is het op dat vlak financieel veel minder boeiend. Ook is het coëfficiënten-, punten- en tv-geld slechts een fractie van wat er in miljoenenbal Champions League te verdienen valt.

Verdeling prijzengeld Champions League
25% startpremies: 15,25 per club.
30% coëfficiënt ranking: voor Ajax vorig jaar iets meer dan 18 miljoen.
30% prestatiebonussen: 2,7 miljoen per zege, 900.000 per gelijkspel. Daarna loopt het tot finale op.
15% marketpool: verdeling tv-gelden. Voor Ajax en PSV vorig jaar zo’n 3 miljoen.