KNVB, ING en internationals zetten noodfonds van 11 miljoen euro op om Nederlands voetbal te redden

6 april 2020

Getty Images

De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs.


Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer 'fiftyfifty'.

Internationals doneren
De internationals van het Nederlands elftal, de 'Leeuwinnen' en Jong Oranje doneren samen met ING geld aan de amateurclubs. De KNVB voegt geld uit eigen middelen toe aan het steunpakket voor de ongeveer 3000 amateurverenigingen in Nederland, die bij elkaar zo'n 1,2 miljoen leden hebben.

Profclubs
De nationale bond gaat ook de profclubs op diverse manieren financieel ondersteunen. Zo worden bepaalde bijdrages die later in het jaar overgemaakt zouden worden nu sneller overgemaakt. Bij clubs die een lening hebben lopen bij de bond wordt de aflossing daarvan met een half jaar opgeschort. De KNVB maakt ook geld vrij uit de eigen reserves van de sectie betaald voetbal, om zo clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie te helpen om deze moeilijke periode te overbruggen.

Ook onderling
"Daarbij verwacht de KNVB ook onderlinge solidariteit bij de clubs, van de kleinste bvo (betaald voetbalclub) tot de clubs die Europees voetbal spelen", meldt de bond. "Voor sterke en aantrekkelijke Nederlandse competities zijn alle clubs hard nodig."