KNVB: Licentie FC Twente voorwaardelijk ingetrokken; 3 jaar geen Europees voetbal

15 december 2015

ANP
KNVB: Licentie FC Twente voorwaardelijk ingetrokken; 3 jaar geen Europees voetbal

ENSCHEDE -  De KNVB trekt de licentie van FC Twente in, tenzij de club volledige medewerking verleent ook een strikt eisenpakket van de KNVB. Ook mag de club 3 jaar lang geen Europees voetbal spelen. 

Onderzoek 
De club moet volledige medewerking verlenen aan een onderzoek naar de huidige structuur en organisatie van de club. Voor 1 mei 2016 moet de club de aanbevelingen van de bond implementeren. Anders wordt alsnog de licentie afgenomen.

Pas 2019 weer Europees
Dat betekent dat de club het seizoen wel gewoon af kan maken, mits zich geen nieuwe incidenten voordoen. Vooraf bestond de vrees dat de licentie per direct ingetrokken zou worden. In  dat geval zou FC Twente bij de amateurs opnieuw hebben moeten beginnen.

De club mag daarnaast drie jaar lang geen wedstrijden in Europees verband spelen. Dat gaat in vanaf komende zomer. Het seizoen 2018/2019 zal het laatste seizoen zijn dat FC Twente niet in Europa mag uitkomen.

Niet in beroep
FC Twente ontvangt de straf vanwege het onjuist informeren van de voetbalbond inzake de deal met Doyen Sports. Ook krijgt de club een boete van 45.250 euro van de KNVB. De club gaat niet in beroep tegen de straf.

Het is niet uitgesloten dat FC Twente nog meer straf krijgt, want het contract met Doyen wordt ook voorgelegd aan de aanklager betaald voetbal en de FIFA.