Koolwijk schiet Excelsior in slotminuten naar 3 punten in Emmen

admin • 15:35, 25-11-2018 / Laatste Update: 03:46, 05-01-2024

Excelsior heeft zondagmiddag een late zege binnen gehengeld op bezoek bij FC Emmen. Anco Jansen kopte de thuisploeg vlak na rust fraai op voorsprong. Maar door goals van Ali Messaoud en Ryan Koolwijk (in de 90ste minuut) trokken de bezoekers aan het langste eind: 1-2.

Ze hadden met een zege afstand kunnen nemen van de degradatiestreep, die als een magneet aan FC Emmen en Excelsior trok. Maar er was niets van te merken in de bedroevende eerste helft. Een degradatieduel in de slechtste zin van het woord tekende zich af op de Oude Meerdijk. Kansen waren er amper, en niet omdat er nu zo geweldig werd verdedigd. Emmen kwam niet van de eigen helft, Excelsior was aan de bal te slordig om gaatjes te vinden.

Eindelijk

Het was Emmens trainer Dick Lukkien die in de rust een einde maakte aan het treurspel. Verdediger Tim Siekman ging eruit, aanvallende middenvelder Alexander Bannink (ook ziek geweest) kwam erin. En opeens ontbrandde het vuur bij de thuisploeg, in het zadel geholpen door een snelle beloning. Uit een voorzet van Caner Cavlan was het toch weer gifkikker en inspirator Jansen die in de 47ste minuut het doel trof: 1-0.

Het leek direct ook de doodsteek voor Excelsior, dat na 15 tegengoals in drie wedstrijden in de rust tenminste nog kon zeggen dat het een helftje de nul had gehouden. Apathisch zag het toe hoe Emmen op zoek ging naar de 2-0. Maar opeens was daar Ali Messaoud, toch al clubtopscorer, die een voorzet van Jurgen Mattheij binnenknikte.

Gestolen overwinning

De tweede thuiszege op rij, wat ook de tweede thuiszege in Emmens eredivisiegeschiedenis zou zijn geweest, kwam er niet. Sterker nog, Excelsior ging er in de absolute slotfase met de overwinning vandoor, nadat aanvoerder Ryan Koolwijk van dichtbij doel trof. Een even belangrijke als gestolen overwinning voor de Rotterdammers, die zodoende over Emmen heen wipten en weer even in veilig water verkeren.