Kritiek op ‘naïeve’ Van Hanegem vanwege lidmaatschap rechtse politieke partij

25 september 2017

Twitter Thierry Baudet

Sportjournalist Hugo Borst noemt het het meest opvallende sportmoment van het weekend: Willem van Hanegem is lid geworden van de politieke partij Forum voor Democratie. Vanwege het (extreem) rechtse profiel van de partij krijgt De Kromme kritiek.


Vroeger was ie nog links, en niet alleen linksbenig. In een artikel uit 1982 is al te zien dat de beste linkshalf uit de geschiedenis van de Eredivisie zich aansluit bij de linkse Partij voor de Arbeid. Ook Hugo Borst heeft het erover in z'n column: 'Sonja Barend bracht de partijleider van de PvdA Joop den Uyl en Van Hanegem samen in een tv-programma. Ze speelden een partijtje pingpong.'

Nu lijkt het erop dat Van Hanegem lid is geworden van Forum voor Democratie. De leider van die partij, Thierry Baudet, twittert dat tenminste. FvD is rechts-populistisch ('grenzen dicht, weg met de elite'). Baudet is een omstreden figuur. Hij heeft veel extreem-rechtse lui om zich heen, ziet in Donald Trump een goede leider en vindt dat als een vrouw 'nee' tegen een man zegt, je haar als man best mag 'overrompelen'. Feministen hebben daarom laatst zijn huis besmeurd.

Uit de foto blijkt alleen al dat Willem van Hanegem, als columnist van AD en veelgevraagd voetbalcommentator nog steeds een publiek figuur, wordt ingezet als campagnemateriaal. Of De Kromme zich daarvan bewust is, wordt betwijfeld. ‘Tja. Willem denkt waarschijnlijk dat de F van Forum voor Feyenoord staat.’ En er zijn meer kritische reacties, vooral na de column van Hugo Borst: