Maandenlange celstraffen voor relschoppers om ongeregeldheden na wedstrijd ADO Den Haag

9 juni 2022

ANP
rellen-ado

De rechtbank heeft donderdag maandenlange celstraffen opgelegd aan vier mannen die betrokken waren bij de rellen na de wedstrijd ADO Den Haag-Excelsior van 29 mei. Bij die rellen werd er ernstig geweld gebruikt tegen politie. "De verdachten hebben de club, de mooie sport en onze mooie stad van de lelijkste kant laten zien", zegt de officier van justitie in Den Haag.


Een 24-jarige man uit Den Haag gooide 10 stenen naar de ME en schopte tegen een politiebus aan. Hij zei zelf dat hij dronken was en in paniek raakte omdat hij zijn autosleutel kwijt was en ook zijn vrienden niet kon vinden. Het was niet de bedoeling dat de stenen mensen zouden raken.

Regenpijp
Een andere man van 57 uit Leidschendam sloeg een ME'er 2 keer met een regenpijp. De ME'er had gelukkig beschermende kleding en een helm. Anders had het volgens het slachtoffer ernstig af kunnen lopen. De verdachte sprak van een "domme fout".

Agent schoppen
Een 48-jarige man uit Rijswijk had in 2019 al een stadionverbod gekregen van 81 maanden en ging na de verloren nacompetitiefinale van ADO weer in de fout. Hij liep door de ME heen en schopte naar een agent. Hij werd uiteindelijk door een politiehond in zijn been gebeten. Hij had naar eigen zeggen 20 biertjes op.

Gevangene gaat vlak voor einde straf in de fout
De 3 bovenstaande verdachten kregen allen 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De 4e verdachte is een 25-jarige man uit Den Haag die met een riem naar een ME'er zou hebben geslagen. Hij kreeg daar 5 maanden onvoorwaardelijke celstraf voor. Dat komt vooral omdat de man al eerder een gevangenisstraf van 3 jaar had voor de productie van xtc. Hij werd voorbereid op een terugkeer in de samenleving en zou eigenlijk later deze maand voorwaardelijk vrijkomen.